.

onsdag 23 oktober 2013

Sy kramdjursuggla


Min tur i Pysselstafetten igen. Den här gången är det dags att greppa sax och maskin och sy med barn. Denna gång var målet en egendesignad kramdjursuggla. Detta är ett pyssel som passar barn som är minst 6 år i sällskap med vuxen. Vi började med att dottern ritade upp det kramdjur hon ville sy.


Detta blev alltså vårt mål. Modellen var enkel och ett dottern klarade av att skapa de olika mönsterdelarna, med lite hjälp. Detta gjorde vi genom att jag kopierade upp teckningen och sedan klippte vi ut delarna. Man kan behöva göra fler än en kopia eftersom bitarna överlappar varandra på kropp och vingar. Jag kan rekommendera att sy en uggla. Det är praktiskt taget en oval med detaljer som vingar, näbb och ögon. Svårt att misslyckas med.

Du behöver:

Skiss över det du vill sy
Tyg - vi hade olika tyg till kropp, öron, ögon, näbb och klor
Pärlor till ögon
Vadd till stoppning
Symaskin eller en massa tid och tålamod
Vi började med att gå ut och köpa tyg till ugglan. Dottern valde inte de tyger jag själv hade valt, men hundmönstret blev rätt effektfull som fjäderskrud. Sedan nålade jag fast mönsterdelarna på dubbelvikt tyg och tillsammans ritade vi ut 1 cm sömsmån innan dottern klippte ut dem. Jag sydde delarna och hon stoppade dem och bestämde var de skulle sitta innan jag sydde fast dem.


Tågordningen var denna när alla delarna var utklippta.
1. Zickzacka fast näbb och ögonvitor.
2. Sy fast ögonpärlor.
3.  Sy runt vingarna men stoppa inte. Vänd vingarna och sy en söm längs med kanten, ca ½ cm in.
4. Placera ut vingarna där de ska vara. Sy fast dem genom att sy rakt över ena hörnet.
5. Sy öron och klor med tygen räta mot räta, vänd och stoppa dem.
6. Nåla fast öron och klor där de ska vara på kroppen. Lägg kroppen med räta mot räta och stick in öron och klor mellan de två kroppsdelarna. Låt endast ändarna sticka ut.
7. Sy kroppen men lämna ett hål mellan benen för stoppning.
8. Stoppa.
9. tråckla igen stoppningshålet.

Jag har tidigare nämnt mina två mantran när det gäller att sy med barn, men de tål att upprepas. För att undvika besvikelser brukar jag trumma in i mina barn att a) Det blir inte som man tänkt sig och b) Det kommer att ta låååång tid. Flera dagar.

Den här gången tycker jag att det blev lite roligt att en hundtunga sticker ut bakom näbben på ugglan. Dessutom tyckte dottern, halvvägs genom arbetet att vi skulle ändra i den ursprungliga skissen och lägga till ben. Resultatet blev inte som vi tänkt oss, varken för barn eller vuxna. Jag blev positivt överraskad eftersom jag inte gillade tygvalen från början. Dottern blev nöjd men tyckte att ugglan såg lite arg ut och vägrade sova med den. Den är en dagleksak, slog hon fast.

Fler pyssel kommer i stafetten - följ med till Tedags hos tant Ninette för att se vilka spännade pyssel de bjuder på!

3 kommentarer:

 1. Wild and crazy!! Finaste ugglan på länge! Så charmig :)

  SvaraRadera
 2. Det var en jättefin uggla det där! Det brukar nästan aldrig gå som jag har tänkt mej när jag pysslar med mina ungar, alltid är det nåt som blir annorlunda, men har vi tur så blir ingen sur åtminstone!

  SvaraRadera
 3. Underbar! Älskar ugglor...
  Ha en bra kväll!!
  //Petra

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!