torsdag 3 juli 2014

Lastpallssoffa


Säsongsavslutningen i Fabriken inbjuder oss till att visa upp våra uteplatser. Det passar mig verkligen bra då jag för säsongen knåpat ihop en lastpallssoffa. Vad man kan göra med lastpallar verkar vara helt obegränsat, men soffor ser ut att vara en av de mest uppenbara sakerna. Vi hade ett gäng i garaget men jag behövde två till och som av en händelse körde jag förbi en badplats där jag såg två lämnade lastpallar. De verkade helt klart ha övervintrat där och i skydd av det lilla mörker som finns i början på juni körde jag förbi och plockade upp dem en kväll.


Som dynor använde jag cellplast (=frigolit) och betongtäckmatta (typ liggunderlag på metervara). Jag sågade till frigoliten i ett regn av små plastbitar och lade en bit betongtäckmatta ovanpå, mest för att  barnen inte skulle köra ner fingrarna i frigoliten. Sedan köpte jag vaxtyg, men inte det platstigaste sorten utan en mer tyg-aktig vaxduk. Här upptäcker jag till min förvåning att jag har mer specialtermer när det gäller byggnadsmaterial än tyg! Jag ville ha ett tyg som var lätt att torka av när det regnar. Soffan står under tak men om det regnar snett, vilket ju händer, blir den blöt och då ville jag ha ett material som inte kräver en vecka för att torka upp.


Dynorna blev lite säckiga och jag har tänkt sy om dem lite mindre. Men hur motiverad är man att börja ändrings-sy? Som jag tidigare konstaterat är mitt motto "tillräckligt bra" och det är väl därför jag inte ändrat dem och förmodligen heller inte kommer att göra det. Soffan har blivit ett favorittillhåll för oss alla. De är ju inte så mjuka att man direkt sjunker ner i dem, men en extra bonus är att soffan är förvånansvärt varm att sitta på. Som juni varit hittills har det verkligen kommit väl till pass. Och det är en särskild känsla att sitta i den och se på ett stilla regn utanför.
Innan jag gjorde min minibokhylla i trä gjorde jag en prototyp i gips. Jag använde juiceförpackningar som jag byggde till en gjutmall. Jag tyckte dock att den blev lite för klumpig och kantig men som hållare för ljuslykta passar den bra.


6 kommentarer:

 1. Har sett många varianter på lastpalls soffor. Din gröna var mysig. Smart att använda pallar. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Hei, her var det mange kreative løsninger!! Gøy å se alle uterommene, tusen takk for hyggelig kommentar hos meg ♥ det varmer! Klem Kjersti

  SvaraRadera
 3. Sv: Tack snälla! Har bara använt mobiltelefonen men det blev riktigt bra. Jaså, jag tyckte det var kul med betong, men jag var ute på balkongen, blir nog lite kladdigt att vara inomhus. Var rätt svårt, blev en del misslyckade försök men jag ser det som en utmaning att prova mig fram och få till det bättre. Funderar på att testa att köpa hobbybetong ändå i stället för vanlig finbetong och se om det funkar bättre, tyckte inte finbetongen var tillräckligt fin, hehe.

  Vilken fin uteplats! Jag vet, lastpallar kan man använda till en massa fint! Mitt problem är bara hur sjutton man ska få tag i dem? Känns inte som något man bara har står hemma... var fick du dina från början?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samlat på mig dem när de lämnats vid återvinningen. Brukar finnas lite då och då. Har också sett dem på Blocket.

   Radera
 4. Sv: ok, då får jag föröka hålla utkik och se om jag kan hitta några lastpallar :)

  SvaraRadera
 5. snygg soffa och så enkel att göra, skall nog faktist ta och testa själv..

  fin blogg du har..

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!