Fick Ernst Kirchsteigers ljusstake Blåstång i present. Kastar sevärda skuggor. Känns skönt med ljus när novembermörkret sänker sig. Tänkte passa på att tipsa om hemmagjord glögg. Det handlar alltså inte om att smaksätta vin, nej, här börjar vi från början. Receptet är superenkelt, men glöggen ska stå sig några veckor så det är hög tid att göra den nu för att få den klar till julafton. Brukar ha som tumregel att sätta glöggen till Allhelgona så är den klar till första advent, men i år blev den lite försenad. Glöggen smakar som Blossa, fast aningen bättre. Den är en klassiker.
Glöggklassiker
5 l svagdricka (spara flaskorna)
2,5 kg strösocker
250g russin
5 skalade potatisar i skivor
5 cm dito ingerfära (dvs skalad, skivad)
1 pkt jäst
1 kanelstång
1 pkt kardemummakärnor (hela)
1 pkt kryddnejlikor (hela)
1 10-liters hink
plastfolie
Gör så här:
Blanda allt i hinken. Täck över med plast. Nagga hål i plasten. Vänta 3½ vecka, gärna 5. Tappa åter på flaskorna, men lämna kvar bottensatsen. Om du vill kan du sila eller filtrera när du tappar upp dem. Glöggen tål att lagras. Har kvar en flaskor från 2009 och de är tip-top.
Receptet kommer ursprungligen från tidningen Två dagar (GP).
Spännande att göra själv. Och godare än Blossa, måste ju nästan testa.
SvaraRaderaDet här var roligt! Jag har velat prova att göra egen glögg, men inte haft något bra recept. Detta ska testas. Absolut!
SvaraRaderaKramar Kicki :)
Den är som sagt väldigt enkel och blir god. Blir även lagom potent vad gäller alkoholhalten.
SvaraRaderaDet där receptet ska jag spara. Lät otroligt intressant.
SvaraRaderaFint med grejer som ger nått litet extra -snygga skuggor i det här fallet. Har en sånn lampa som jag är riktigt nöjd med.
SvaraRaderaKul att du hittade till mig och tack för kommentarerna och så hittade ju jag hit!
Kram Cecilia