.

lördag 6 maj 2017

Vad göra med små broderade dukar?På sista tiden har jag gått in i en slags broderibubbla och provat på olika tekniker och material. Det är verkligen superroligt! Så billigt material och så enkelt att plocka fram och lägga undan och till på köpet lätt att ha med sig på resa. Bättre utlopp för sin kreativitet kan man inte få om du frågar mig.

I tonåren greps jag av en liknande broderipasson och broderade dukar, servetter, kökshanddukar och gardiner med motiv från min mammas mönsterbok från 60-talet. Halva min kökssoffa är full av mina pubertala broderier. Det enda jag egentligen använt är lite större dukar. Jag tycker det är perfekt att använda dem, särskilt på sommaren. Tyvärr var det så att jag gärna ville få saker fort klara för att kunna ta mig an nästa så de allra flesta är mindre dukar. Dessa har jag använt exakt noll gånger. By börjar jag se framför mig att dessa kommer att ligga kvar i min kökssoffa i ytterligare 50 år för att sedan skeppas iväg till första bästa loppis när jag dör. Ett alternativ är ju att jag själv kör bort dem till loppis redan nu, men jag tänker mig att det kanske finns någon form av återanvändningsområde för dem. Någon som har bra förslag på vad man kan använda små broderade bomullsdukar till?

I maj månad är temat för Monthly Makers tyg och det hade ju passat alldeles utmärkt om jag kunnat använda allt detta tyg till något men det står alldeles stilla i huvudet när det gäller idéer här.

13 kommentarer:

 1. Vilken storlek på lapparna pratar vi om måntro? Kunde de kombineras till ett lapptäcke? Eller bli lavendelpåsar? Kanske klä anteckningsblock med dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är lite olika stora men de flesta är rätt små, typ 50x 50 cm. Bra tips du hade! Gillar särskilt att klä om anteckningsblock!

   Radera
 2. Lapptäcke funderade jag också på, kanske rama in dem med något kontrasterande? Men samtidigt använder du ju inte de vackra lapptäcken som du har så behovet är kanske inte så stort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he... nej, det stämmer ju, men man kan ju alltid göra och ge bort kanske.

   Radera
 3. Nä vet du vad, skicka inte i väg dem till loppis! Gör en stor du av dem i lappteknik. Du ha enfärgade lappar emellan.

  SvaraRadera
 4. Dubbelsidigt drapperi? Eler en häftig stor väggbokad?

  SvaraRadera
 5. Du har inget torp ståendes någonstans? Jag hade nämligen gärna sett dina fina textilier hoplappade till ett par sommargardiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det har jag ju förstås men (tyvärr) gjorde jag gardiner till det i somras. Men inte till alla fönster så det kan man nog göra!

   Radera
 6. Så himla fina broderier. Jag har ett gäng i linneskåpet jag också fast jag brukar lägga på dem på borden lite då och nu. Jag tycker att ett vackert lapptäcke skulle göra dem till ett konstverk ännu en gång. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 7. Tack för alla fina tips ni har gett! Det har fått igång tankeknölarna och jag ser en ljusning för dem! Förklädesfickor eller tygväskor kom jag också på som en följd av era kommentarer. Babylapptäcken i delvis andra färger och så någon eller några rutor som är av mina gamla dukar. Eller grattiskort? Sy fast dem på ett kort? Så kan man ju glädja andra, förhoppningsvis. Det var verkligen hjälpsamt att få igång tankarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ser jag en härlig sommarklänningframför mig med broderade fickor. Och att då ett grattiskort med broderi vore ju superlyxigt att få. Tur att du har många lappar för alla dina idéer är härliga!

   Radera
  2. OH! Klänning med broderade fickor är ju toppenidé!

   Radera
 8. Tjusiga broderier!! Blir spännande att se vad du hittar på med dem!:)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!