tisdag 1 maj 2012

Mormorsrutor sista delen


Mitt bidrag till Husmorsskolans symöte idag är min färdiga mormorsrutefilt. Inspirerad av Beas "Använd det du har"-utmaning har jag haft som mål att få klart mormorsrutorna innan sista april då utmaningen avslutades. Det hela gick ju ut på att man ska göra ett pyssel i veckan av material man har hemma. Det lämpar sig alltså perfekt för att avsluta redan påbörjade projekt. Peppad av detta har jag virkat på som en galning och nu är alla de nystan jag köpt färdigvirkade.


 Jag har till och med köpt ett par nystan till som jag också jobbat mig igenom. Sedan var det dags för finalen - sy ihop eller virka ihop? Jag gjorde ett par prototyper på ihopmonteringen. Det blev sy. Sömmen blev mindre klumpig på så sätt.


Jag hittade det ultimata sättet att sy ihop rutorna. Säkert inget jag uppfunnit utan mest troligt känd mormorskunskap hos de riktigt vana virkarna, även om jag inte sett det på andra ställen. De flesta sätt jag sett beskriver att man syr ihop rutorna i en rad och sedan sammanfogar rad på rad till den färdiga filten. Nackdelen är då att man måste fästa så många gånger när man gör en rad. Genom att endast sy dit varannan ruta så att den bildas en flikig kant kan man sedan sy på en hel rad utan att först skapa en fristående rad. Du syr bara på en ruta på varje existerande ruta. Sömmen slingrar sig enkelt mellan rutorna utan att du behöver gå tillbaka i samma spår eller fästa tråden innan den är slut.


Med det blev filten klar. Den blev i princip fullstor, inte halvstor som jag hade som mål ett tag. Den blev också klar innan april gick ut, även om detta inlägg är en dag sent.


14 kommentarer:

 1. Den blev verkligen jättefin! Önskar att jag kunde virka. Det kan jag inte. Har provat, det gick käpprätt åt skogen om man säger så. Både nystan och virknål flög all världens väg... ;)

  SvaraRadera
 2. Oj vad fin, jag håller på med en filt av Emes rutor, men det tar nog till nästa april...

  SvaraRadera
 3. Åh, den var riktigt fin!

  SvaraRadera
 4. Wow vad fin! Håller också på att göra en rut-filt fast olika sorters sticktekniker och virkat. Men min tar nog några år innan den blir färdig :P

  SvaraRadera
 5. Snyggt jobbat! Jag har lagt ner mitt projekt med mormorsrutor tills vidare, får återuppta det efter flytten.

  SvaraRadera
 6. Helt underbar!! Jisses så fin, och en fullstor filt också, jag är så avis både på din uthållighet och på filten.

  SvaraRadera
 7. Så galet fin den är! Härliga färger! Gör mig lycklig. Säkert dig också, nu när du är färdig :)

  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 8. Superfin filt, villket jobb! Massor av härlig färg, det gillar jag!

  SvaraRadera
 9. Jättefin filt! Visst blir man glad av att ha en stor filt man gjort helt själv! Tack för kommentaren hos mig!

  SvaraRadera
 10. Jättefin! Vad smart att sy ihop rutorna på det sättet! Jag tilltalas av tanken på att pyssla av saker man redan har hemma istället för att alltid köpa mer material och bygga på ett lager!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!