torsdag 10 maj 2012

Retrogodis
När sötsuget satte in häromdagen gick jag på jakt efter retrogodis. Ni vet, godis vars förpackningar på något mirakulöst sätt överlevt reklamens förnyande tryck. Jag trodde jag skulle hitta Rigi och Snövit-och-dvärgarna-choklad men döm om min förvåning när jag inte såg skymten av någon av dem. De var, för de som inte minns dem, en tunn rektangulär chokladkaka med utstansade rutor. Rigi hade omslag av en ko på en alpäng. De smälte snabbt i handen enbart för att de var så tunna. Det gick fem sådana på en Marabous tjocklek. Men idag är de ett minne blott tydligen.

Viol, däremot, gav en pust av äldre tider. Man får passa på att köpa den för snart kanske även den är ett minne blott om man ser på Viols kamrater Tutti Frutti och Salta Katten. Visst har de väl fått sig ett ansiktslyft?


Jag hade också tippat att jag skulle hitta den gamla godingen Dubbelnougat i retrostil. Men inte ens den var kvar intakt, utan glänste i ny uppfräschad skepnad. Jag blev så besviken att jag inte kom mig för att köpa den.


Till slut hittade jag Kanolds eukalyptus som var så dazumal att den nästan hamnade bortom retro. Allra sist hittade jag min trofé - nötcreme! Den stotserar med sin ålder och man kan lita på att den motstår förnyelseivern. Nöjd traskade jag hemåt. Det är inte var dag man kan rättfärdiga sitt godisinköp lika bra som idag.

9 kommentarer:

 1. Härlig spaning! Nästa gång kanske Tulo och Marianne analyseras när sötsuget gör sig påmint? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Marianne! Massiv reklamkampanj när den kom. Alla pratade om den. Idag är Marianne medelålders och lever ett stilla liv i godishyllan. Ingen pratar om henne idag.

   Radera
 2. Verkligenretrogodis. Nötcremé var en av mina favoriter. Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Vilka gamla godingar du letat fram. Viol tillhörde inte mina favoriter men salta katten och tuttifrutti var mums!
  Maria

  SvaraRadera
 4. Roligt inlägg! Åh Rigi....(blir nostalgisk)

  SvaraRadera
 5. Vilket underbart blogginlägg! Jag vet ju preciiiis vad du pratar om!

  Det allvarligaste här är väl ändå att Tuttifruttitablettasken endast innehåller orange tabletter nu för tiden???? När vi växte upp var det tre färger i varje ask; röda, gröna och orange! Vad hände med de röda och de gröna??? Blev det för politiskt? En rödgrön röra? ;)

  Och klassikern nötcreme har fått sällskap av någon lakritsvariant... Ur led är tiden! ;)

  Kram från en godisälskare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade glömt att de var röd-grön-orange. Kul! Rolig anspelning till politiken :)

   Radera
 6. Haha, vilket skönt inlägg! Jag shoppade faktiskt för första gången på länge loss på en hel hög nötkräm igår som jag åt upp alldeles själv ;-)

  SvaraRadera
 7. Tablettrassel är soundtracket i mina öron till dessa bilder. Andra favoriter var Zoo (oftast knallhårda) och salmiak (som brände på tungan). Gott! Tack för nostalgitrippen!!! :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!