lördag 27 oktober 2012

Kroppkakor


Jag har länge gått och funderat på om kroppkakor var så gott som jag mindes det. Nu vet jag. Det är det. De liksom bara smälter i munnen. Grymt gott med smältande smör, väldigt lätt att överkonsumera smöret i samband med kroppkakor.


Jag gjorde dock en snabbare variant än originalet och stekte fläsket vid sidan om kroppkakan istället för att arbeta in det i varje boll. Funkade lika bra. I kokboken stod det att det skulle ta endast 40 minuter att laga dem. Kan det verkligen stämma? Jo, det stämde, men man kunde låta potatisen vila en natt och då lägger man ju lätt till 24 timmar till de där 40 minutrarna. Trots det förvånansvärt lättlagat - koka potatis, pressa, kallna, blanda i mjöl och ägg, forma bollar, koka 5 min. Blir tveklöst ett stående inslag på menyn.

3 kommentarer:

  1. Kroppkakor är ju makalöst gott. Nu ska jag ta vara på lite av all den potatis vi kastar och göra goooda kroppkakor. Kram Pia

    SvaraRadera
  2. Ååh nu blev jag sjuukt sugen på kroppkakor!! Är uppvuxen i Kalmar med kroppkakor åtminstone nån gång i månaden men nu är det nog flera år sen sist. :( Fast jag gillar bäst de kalmaritiska med hälften rå potatis i. Blir grå & fula, men ack så goda! & gärna med stekt svamp istället för fläsk.& smör & lingonsylt. Mmmm!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!