tisdag 30 oktober 2012

Tovad korg


På 365 saker att slöjda hittade jag ett tips om att tova en kattkorg. Nu har jag ingen katt och heller inget behov av kattkorg, men jag blev så nyfiken att jag inte kunde låta bli att prova på en lite mindre korg. Man virkar alltså en korg i ylle som ser lite halvslapp ut i formen. Så här såg det ut innan. 


Sedan tvättade jag den i maskin för att tova till den. Den blev mycket fastare i formen men inte så fast som jag förväntat mig. Jag kanske gjorde kanterna för höga? Eller så var det förväntningarna som var för höga?


Så kom det allra roligaste, att nålfilta. Detta var en helt ny erfarenhet, men oj så kul! Man tar en filtnål och genom att upprepade gånger trycka den genom ullen fastnar den lika bra som om man sytt fast ullen. Man kan vara förvånansvärt precis i att filta fast former. Är man tålmodig får man till skarpa kanter utan större problem. Det här var mycket roligt och enkelt! Nu letar jag bara fler objekt som lämpar sig att nålfilta på. Vilken typ av ylleprodukter har man hemma, eller kan tillverka enkelt? Tips mottages tacksamt.


Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte. Spana in vad de andra håller på med. 

7 kommentarer:

 1. Åh så söt! En tovad kattkorg hade mina katter älskat minsann!

  SvaraRadera
 2. Jättefin! och det verkar kul att nålfilta. fast jag begriper inte riktigt hur det går till... något nytt att lära :)

  SvaraRadera
 3. Åh så söt korgen blev !

  SvaraRadera
 4. Häftigt! Jag har en massa otvinnat islandsullgarn hemma. Sånt hade man kanske kunnat använda?

  SvaraRadera
 5. Jag tror att du kan testa att tvätta den en gång till om du vill få den att krympa mera.
  Nålfilta kan du ju göra på allt möjligt, kanske du har några tråkiga ylleplagg som behöver dekoreras lite? Annars virka och filta mera, typ grytlappar och karottunderlägg och sådant går ju hyfsat snabbt att göra och är alltid behövligt! Jag tror att det går att nålfilta även på vävt ylletyg om du har något sådant, och såklart också på saker som är tovade "på riktigt", d v s inte stickade/virkade och maskintovade utan våttovade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Grytunderlägg har man ju alltid användning för t ex. Tack!

   Radera
 6. Tänk va mkt fint man kan göra :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!