tisdag 15 januari 2013

Tovade vantar

                                     Före                                                             Efter

Den här vecka i Husmorsskolans symöte tänkte jag visa mina maskintovade ullvantar. På bilden ovan syns inte storleksskillnaden riktigt. Det syns bättre nedan.

 Efter att ha gjort handledsvärmarna har jag gett mig i kast med ett nytt tovat projekt. Handledsvärmarna hamnade lite off season så här mitt i vintern och ett par vantar passar nog bättre.  Beskrivning på vantar som tovas finns på Sandnes garn men jag hoppade över den dubbla kanten.


Vid färdigt värv var jag grymt skeptisk, både pga storleken och avmaskningen. Jag har inte stickat vantar på ett bra tag och mindes "sticka, lyft, dra över" men det blev inte som jag tänkt mig, trots att jag hade både beskrivning och minne från forna avmaskningar. Kanske var det där problemet låg, både minne och beskrivning. Det hade nog varit bättre med endera. Nu snodde sig toppen som en lökkupol och jag tappade nästan sugen helt men lyckades dra ihop tillräcklig energi för att färdigställa andra vanten. Det är bara att fortsätta med den andra vanten direkt innan projektet kallnar. Innan maskintovningen mätte de enorma 35 cm. Vantar för en jätte. 


Efter tovningen mätte de endast 26 cm. Skepsisen förbyttes i förnöjsamhet. De passade perfekt, kanske något korta, men det löste sig genom att jag drog lite i dem direkt efter tovningen. Jag drog också ut kanten längst ner för att få den utsvängd. Förgäves kan jag tycka nu när jag tittar på bilderna men som helhet är jag supernöjd. Avmaskningen ser toppenfin ut. Nu blir det till att nålfilta!8 kommentarer:

 1. Fina! Är de varmare än vanliga stickade vantar?

  SvaraRadera
 2. Svår fråga. Har inte använt dem än. Borde de faktiskt vara eftersom det är mer garn i dem, men det blir ju kompaktare när det är tovat. Knivigt.

  SvaraRadera
 3. Fina! Jag tror tovade blir varmare eftersom de är så täta. Blåser inte igenom och den varma luften stannar kvar i dem. Ska bli kul att se vad det blir för motiv på dessa! :)

  SvaraRadera
 4. Spännande med tovning. Verkligen något jag själv vill prova på.Jättefina blev dina!

  SvaraRadera
 5. Fina dina vantar blev!
  Och jag är nyfiken på att få se dem dekorerade! :-)

  SvaraRadera
 6. Fina!! Blev så sugen att testa tovning i maskin sedan dina hyperfina pulsvärmare att jag köpt ett par nystan. Får se när stickning av dessa nu blir av..

  SvaraRadera
 7. Vad bra att du visat arbetsgången. Mitt hemspunna garn måste ju bli till tovade vantar. Perfekt till barn och vuxna. Tack!

  SvaraRadera
 8. Vad blev det för nålfiltning på vantarna?

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!