.

måndag 23 september 2013

Hemgjord griffeltavelfärg / Home made chalk paint


Tänk att det var så lätt att göra griffeltavelfärg! Hittade tipset på Pinterest och hade mina tvivel på om det verkligen skulle fungera. men det gjorde det! Över all förväntan! Och receptet? Man tager cirka en kopp färg och blandar med 1 msk gipspulver. Måla. Klart.

Yesterday I finished two home made chalk boards that turned out way above my expectations. I used 1 cup of paint and 1 tablespoon plaster of paris. I never actually thought it would work, but it did! This project was very cheap as I got thrifted paintings that were painted on a wooden base. I used putty to even out the surfaces before painting onto them. Then I took a small plastic cup and bent a wire round it, drilled a hole into the frame and glued the wire into the hole. 

Have a look at more home made stuff at Craft Schooling Sunday.


Jag tog nog mer än en msk eftersom jag inte riktigt trodde på detta och därför vräkte på med gips. Färgen blev så pass trögflytande att jag fick skynda mig för att hinna smeta ut den innan den helt klibbade ihop.


Jag gjorde också en liten skål med tillbehör. Skålen är köpt på Claes Ohlsson och svamparna är vanliga kökssvampar som jag klippt till. Ståltråden är stängseltråd - tack till Jag blommar för detta proffstips ang material - som jag böjt till och borrat in i ramen.  


Till ramarna köpte jag tavlor på loppis. Jag valde de som är målade direkt på träbotten och spacklade över dem. Så här såg de ut från början. Här har jag jobbat med spacklet för att få en jämnare yta. Helt plötsligt fick jag ny förståelse för en vän som använde 21 liter spackel på sitt vardagsrum. Nu undrar jag inte hur det kunde gå så mycket utan hur de kunde klara sig på så lite. Till den kvadratiska tavlan var jag tvungen att köpa mer spackel, vilket syns då det nya spacklet var grått.
15 kommentarer:

 1. Underbar ide! Vill genast smitta från jobbet och fara hem och blanda färg:-D

  SvaraRadera
 2. Tusen tusen tusen jättetack för tipset!
  C

  SvaraRadera
 3. åh, så härligt! har länge tänkt att jag borde prova på nåt sånt här, så kul att du testat och visar och inspirerar oss andra! gillar massor!

  SvaraRadera
 4. Åh vilken fin idé! Griffeltavlefärg som är så skitdyr och väldigt mycket för svart i bland! Tack tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Smart färg! Förhoppningsvis var det väl ingen Van Gogh du målade över? :)

  SvaraRadera
 6. Have always wanted to try this, thanks so much for the inspiration, the pink is fantastic! thanks for sharing on craft schooling Sunday!

  SvaraRadera
 7. Det här är den bästa idén jag sett på länge! TACK för tipset, kommer definitivt att testa det!

  SvaraRadera
 8. Shit, grymt tips! Håller på att måla i Lillans rum å har bara grundmålat luckorna till hennes förvaring å klädskåp!
  Blir ju grymt med Lila griffeltavlor! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur! Ibland hittar man något som ligger precis rätt i tiden! Lila låter superläckert. Blir sugen själv på att testa det!

   Radera
 9. Asfräckt!!! Har du eller nån tips på, hur göra med billig ikea garderob?? Vill fräscha till den med griffelfärg? Grundmåla, slipa, spackla först?? Sen din " specialblandning"? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan nu kanske svaret kom lite sent - ursäkta. Jag hade nog gjort som du föreslår, slipa, spackla och grundmåla och sedan på med färgen. Blanda inte i för mycket gips, då blir färgen för tjock. Tag lite mindre än jag gjorde. En msk räcker gott och väl till en kopp. Blanda inte för stor laddning gips och färg eftersom du vill hinna stryka ut det. Blanda hellre fler gånger. Lycka till!

   Radera
 10. Vad för färg använde du? Tror du det funkar att måla på glas? Har sett att det funkar med "köpefärg".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade bara vanlig målarfärg för snickerier. Du kan ju prova med lite färg först.

   Radera
 11. Men say what, vad häftigt! Måste provas nån gång.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!