onsdag 27 november 2013

Ätbart glitter

Så här inför jul kan det vara bra att fylla på i de ätbara pysselförråden. Här hittade jag en enkel beskrivning på hur man gör ätbart glitter.


Blanda socker och karamellfärg. Tag så lite färg som möjligt. Vi gjorde en för blöt och det glittret klumpade ihop sig.


Låt stå i ugnen 10 minuter på 175 grader. Klart! Vi belv helt klart nöjda med resultatet men det blev inte det där superglittrande glittret som bilderna i källan utlovade. Kanske har de annan typ av socker i USA?


8 kommentarer:

 1. Härliga färger! Alltid roligt med sånt som man kan knåpa ihop själv hemma :-)

  SvaraRadera
 2. Icas egna socker är grovkornigare. Kanske kan vara en idé?

  SvaraRadera
 3. Där sade du något. Det kan säkert ge annat resultat. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. vilken slump - jag var precis igår på jakt efter ingredienser till ätbart glitter! har ett gammalt recept med gummi arabicum och vatten som funkar jättebra, men det var så dyrt på apoteket så jag tänkte att jag ska googla lättare recept i stället. Som typ ditt! eller sen vänta tills jag råkar förbi nån konstnärsbutik som råkar ha gummi arabicum i hyllorna.
  Jag kollade på den där länken och jag tror inte bilden riktigt stämmer - socker och karamellfärg brukar aldrig bli sådär glittrig. Ibland ljuger lite en del såna där bilder, som t ex fairy lights i burkar. läste en gång ett inlägg från en som hade testat just en sån där bild från pinterest, och så var det bara photoshoppat kom hon fram till när hon experimenterade hemma själv. Dom borde kalla det där "glittret" för färgat socker tänker jag, som här : http://www.instructables.com/id/Creating-Custom-Sugar-Colors/

  ...kolla vad jag hittade här: http://werecallingshenanigans.com/2013/01/02/does-the-pinterest-edible-glitter-recipe-really-work/ Dvs det går knappast att få det lika glittrigt som på bilden tänker jag. Men det går det med gummi arabicum så om du får tag på nåt sånt, hojta till åt mej så skickar jag receptet åt dej!

  SvaraRadera
 5. Det gav ju färg även om det inte glittrade, så mums för det!!! :)

  SvaraRadera
 6. Kolla förresten: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Tillsatser/ angående gummi arabicum.. vet inte om det stämmer, men lite skeptisk blir man ju.

  SvaraRadera
 7. Intressant få reda på så mycket av er! Det är nog så att bilderna ljuger, något man misstänker lite då och då på Pinterest.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!