.

söndag 10 november 2013

JordglobslampaIdag passar jag på att visa min senaste lampa, eller lampor då det blev två till slut. Inspiration till lamporna hittade jag här. När jag hittade inspirationsbilden blev jag eld och lågor och kände att jag bara måste göra en likadan. Jakten på en jordglob på second handbutiker startade genast. Och gav genast resultat också. På första bästa butik möts jag av att personalen diskuterar om det är värt att laga lampan inne i en trasig  jordglob! Jag erbjöd mig att köpa den på stående fot och fick den för 20 kr. Vilket kap! 

Tyvärr visade det sig att jag led av vanföreställningen att alla jordglober består av två halvklot som man lätt tar isär. Mitt klot var helgjutet. Nu är min man så skicklig med sågen att han klöv klotet - något som jag själv aldrig hade lyckas med och jag fattar ännu inte hur han fick det att hållas på plats istället för att rulla runt medan han sågade. 

Klotet sprack lite vid snittet så nederkanten måste döljas. Bollfrans blev lösningen på detta. 
Och när jag väl var i farten tog jag mig an även södra halvklotet. Här blir kartan av förklarliga skäl upp och ner. För att variera mig använde jag frans istället. Så här i efterhand trivs jag bäst med södra halvklotet eftersom dess frans kastar roliga skuggor när lampan är tänd. Jag borde satt fransen på norra istället. Det är kul när man blir överraskad av resultatet av det man gjort på ett positivt sätt.  Detta är min söndagsbild på Fabriken.

13 kommentarer:

 1. Fiffigt, och snyggt. Blev fint med
  bollfransen.
  Ha en skön söndag
  Kram/AnnaMaria
  Ps, ljusa bilder fixar jag i photoshop

  SvaraRadera
 2. Haha så tuffa! Vilken toppenidé :D
  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
 3. Aaaahhh så läcker!! Nu känner jag precis som du gjorde, att jag också bara måste göra en sån! :)

  SvaraRadera
 4. Kul och fint på samma gång.
  Måste betyda att du gjort en en fin kult lampa :)

  SvaraRadera
 5. Coolt att det framträdde helt andra färger på lampan när den är tänd! Att alla länder har olika färger anar man ju inte när den är släckt.
  Förstår att de inte tyckte det var värt att byta lampa i ett helgjutet klot - det låter jobbigt. :)

  SvaraRadera
 6. Oj vad häftigt! Nu vill jag också ha en jordglob. Fast jag vill göra en klotlampa. Undra om man kan hitta jordglob i lite mindre modell.

  SvaraRadera
 7. Men wow, wow, WOW! Vilka roliga!! Bra jobbat. :)

  SvaraRadera
 8. Jag såg jordglobar på Lidl av alla ställen igår och då tänkte jag på dig. Kanske något att kolla upp, de var billiga men borde säkert funka för att göra dina fina lampor.
  Ha en skön söndag :D

  SvaraRadera
 9. åh så jäkla cool! allra helst för en jordglobsälskare som mig. kul ide!

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt kul idé! Jag som älskar bollfrans :-)

  SvaraRadera
 11. Denne lampa ble jo bare superstilig! :D Lagte en selv i høst: http://siljehusmor.blogspot.no/2014/11/globuslampe-i-taket_13.html :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!