lördag 23 november 2013

Betonggjutningen - ett misslyckat projekt


I år föresatte jag mig att prova lite betonggjutning för att göra en ljusstake. Det var första betonggjutningsförsöket och det gick si så där. Jag tänkte göra en ljusstake genom att gjuta toppen av Lokaflaskor med betong. Fiffigt nog tryckte jag ner ett ljus i flaskans mynning så att det skulle bli en grop i ljusstaken, perfekt för ett ljus.


Det är visade sig bli helt misslyckat. För det första syntes texten "Loka" mycket tydligt på det färdiga alstret. Jag hade inte fattat att det skulle bli en sådan exakt avgjutning att minsta lilla gruskorn skulle synas. Jag hade inte ens sett att texten var gjuten i plasten. Nåja, det hade jag nog kunnat stå ut med genom att täcka med mossa eller liknande. 


Värre var att själva ljusen omöjligt gick att bända loss från ljusstaken. Jag trodde i min enfald att ljuset var så pass vaxigt och glatt att det lätt skulle glida ur ur cementen men det var ju heeeelt fel. Hur jag än lirkade och trixade, slog och bände satt det som berget. Jag fick inte ut ljuset ur en enda av mina fyra ljusstakar. Så till slut såg jag ingen annan råd än att lämna hela projektet. Det som skulle bli min adventsljusstake ligger nu i soporna.


Jag provade också att gjuta i toarullar. Även det helt misslyckat. Det skulle också bli ljusstakar men cementen blev på tok för tjock. "Blanda till en tjock gröt" stod det på förpackningen men min tolkning av tjock gröt var nog fel. Jag skulle gått på konsistensen "gröt" så hade det kanske blivit lite bättre. Min smet blev så tjock att toarullarna inte höll ihop utan bröts av. Alldeles för tjock smet gjorde att rullarna inte fylldes utan stora håligheter av luft bildades.

Mitt första försök till att gjuta i betong blev alltså långt ifrån bra. Gjorde en till variant som lyckades lite bättre. Kanske figurerar den på bloggen om ett tag. Vi får se om jag får till det. Om inte så kommer jag att lägga betonggjutningen bakom mig för ett bra tag, vilket kanske ändå blivit fallet pga vintern. Vi får se om jag tar mig an det igen. Någonsin. Är det förresten någon av er skickliga gjutare som kan rekommendera hur jag skulle gjort för att få ut ljusen? Smort in dem med olja eller gladpack innan gjutningen, kanske?

6 kommentarer:

 1. Nu vill jag inte kalla mig själv för en skicklig gjutare, men att olja in dem skulle nog ha hjälpt. Gladpack har jag inte provatmed i gjutningssammanhang, men kan tänka mig att det skulle fastna det också.
  Om du inte redan kastat ljusstakarna, kunde det kanske funkat att låta ljusen brinna ner helt enkelt.
  Bättre lycka med nästa gjutningsförsök!

  SvaraRadera
 2. Men för 17 ge dig inte !!!! Jag håller med föregående talare, låt ljusen brinna ner i stakarna som de är . Du får ta botten på Lokaflaskan nästa gång. Det är så kul att gjuta och det blir oftast bra resultat. Försök igen !!
  Lycka till !! //Eva

  SvaraRadera
 3. Håller med ovanstående - jag har förstått att man "ska" låta ljusen brinna ner och på så sätt få ett hål för nästa omgång ljus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad smart! Att jag inte tänkte på det! Mina är tyvärr redan slängda trots att ni gett då bra tips. Jag blev så ilsken att de rök på direkten. Men jag fortsätter nog nästa år. Det mesta av säcken jag köpte är ju kvar.

   Radera
 4. Tror förresten också att oönskad text skulle gå att slipa bort med fint sandpapper. Men som sagt, det är ju så dags nu. :)

  SvaraRadera
 5. Aha! Man går från klarhet till klarhet! Blir mer och mer sugen på att prova vidare! Tack!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!