.

fredag 27 november 2015

Adventsljusstake av vedträ


Se där, jag hann med ytterligare ett pyssel på temat ljus hos Monthly Makers den här gången, lagom till första advent. Jag brukar varje år göra en egen adventsljusstake. I år är den gjord av ett vedträ som jag borrat hål i. Ser också att det faktiskt passar in på Klockarbarns återbruksutmaning om man kan räkna vedträ som återbrukat. 


Det hade underlättat såååå mycket om jag hade haft en riktigt fet borr med samma diameter som ett kronljus. Då hade det verkligen varit enkelt. Fyra borrningar så skulle det varit klart. Min borr var 14 mm vilket krävde tre borrningar per ljus för att ljusen skulle få plats. Dessutom blev hålen ojämna och det var svårt att borra bredvid ett redan borrat hål. Ljusen satt heller inte bra. Jag blev grymt besviken och det var nära att jag slängde vedträt i öppna spisen. Men så sov jag på saken och plockade sedan fram den gamla trotjänaren limpistolen och limmade dit ljusen. På bilden nedan ser du hur ojämna hålen är. 
För att dölja de grova hålen snodde jag ihop ljusmanschetter av granris och ståltråd. Men jag tycker faktiskt det var bättre utan dem, trots allt. Som ni förstår blir detta en engångsljusstake eftersom limpistolen kloggade igen hålen rätt bra. Det är heller ingen ljusstake man kan slappna av med då den är enormt brandfarlig. Man får liksom tända den, njuta av den och blåsa ut den det ögonblick man slutar titta på den så man inte riskerar att glömma den tänd för då är det nog klippt.


Nu tycker jag du ska surfa in till Hej Regina och se på alla andra ljus-inlägg om du inte redan gjort det.

6 kommentarer:

 1. Den blev ju superfin! Gillar särskilt träkulorna som anger "siffran".
  Och det är väl tur att det finns limpistoler och att man med lite kreativitet och finurlighet kan hitta på en annan lösning än ursprungsplanen om projektet bestämmer sig för att trilskas. =) Jag tycker i alla fall att du kan vara grymt stolt över din vackra ljusstake!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också sifferkulorna. Och granrisringarna tror jag att jag ska ta och härma. Har ju ingen gran men vill gärna ha grandoft så det brukar bli en liten kvist i vatten men det här var finare. När det gäller brandsäkerhet så kom jag att tänka på metallkoppar som sätts i hålen, borde ju gå att pilla upp och återanvända. Nu har du ju limmat men till en annan gång kanske.

  SvaraRadera
 3. So pretty. I love the clean, natural look.
  Amalia
  xo

  SvaraRadera
 4. Jädrars så fin i all naturlig enkelhet! Gillar siffersystemet!! En utveckling av kulramen? :) Tack för alla Londontips! Har avverkat de flesta, så de satt verkligen fint :) Försökte kommentera tidigare från mobilen, men gick bet. Varför ska det vara så svårt ibland??

  SvaraRadera
 5. Håller med Lopplisa om siffersystemet. Jag gillar också enkelheten.

  SvaraRadera
 6. Haha åh, vilket jobb du haft! Men fint blir det och jag hade inte tänkt på de ojämna hålen om du inte nämnt dem :) Kul projekt att göra egna adventsljusstakar varje år - inte minst som det här exemplaret bara är att kasta i brasan när du är klar med den. Finns det nån chans att få se ett samlingsinlägg med adventsljusstakar genom åren? Det vore roligt! :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!