lördag 3 mars 2012

Nattlampa


Då var det dags att göra ett inlägg i Pysselstafetten. Jag ska visa hur man kan sy en nattlampa i form av en uggla.Du behöver:
Tyg i olika färger
Knappar till ögon
En glasburk
En LED-ljusslinga
Sax
Nål och tråd

Om du vill även:
Tapetklister eller trälim
Pensel
Lägg tyget dubbelt och mät upp det så att det är lite större och högre än glasburken. Jag tog en gammal olivburk, king size. Ja, fast tyget på bilden är inte det jag i slutändan använde.Klipp ut ugglefjädrar.Fålla kanten längst ner.
Sy på fjädrarna på det som ska bli framsidan, dvs halva tyget. Sy raden längst ner först.Sy på nästa rad fjädrar så att de överlappar skarvarna på första raden.Fortsätt på det sättet tills du kommer tíll den översta raden som sys på upp och ner.Fäll ner fjädrarna och sy en söm för att hålla dem nere.Klipp ut och sy på näbb och ögonvitor. Jag zickzackade kring ögonen men vek in kanterna och sydde raksöm på näbben, men det är ju en smaksak.Sy i knappar till ögon. Jag hittade ögonknappar som jag gillade. Med ögonen vaknar ugglan till liv.Så där ja, nu är det bara slutspurten kvar. Vänd ugglan ut och in och sy sidsömmen och sömmen på toppen av huvudet (nålad på bilden). Klipp bort överflödigt tyg. Var särskilt noga med öronspetsarna.Vänd ugglan.Sätt ledlamporna i glasburken och trä ugglan över. Nu kan man vara klar, men om man upplever att ugglan är för hängig kan man stärka den med tapetklister eller trälim. Min lamp-uggla är utan tapetklister, men småugglorna är gjorda med det.Fylla ugglan med hopknycklat papper, gärna av katalog-typ för att undvika trycksvärta och ställ upp den för att se att den står jämnt. Pensla på tapetklister och låt torka. Själv brukar jag pensla på allt utom fjädrarna, men om man vill att fjädrarna ska vara styva får man böja ut dem när tapetklistret torkat lite men inte helt. Det kan vara lättast att pensla en fjäderrad i taget och låta det torka helt innan man börjar pensla och böja ut nästa. Ett flerdagsprojekt med andra ord. Pensla på fler varv tapetklister om du vill ha en ännu styvare uggla. Istället för tapetklister kan man ta trälim som man blandat ut med lite vatten för att det ska flyta lättare. Detta gör ugglan superstyv, men pappret blir svårt att pilla loss ur ugglans inre.


Om man inte ska ha lampa i ugglan kan man pensla allt utom fjädrarna och låta pappret vara kvar inne för att ge extra stadga. Ugglan här under är gjord så.Kommer ugglan att brinna upp? Den ska inte göra det när man har LED-lampor. För att testa kan du ha din slinga tända ett tag och känna efter att lamporna fortfarande är kalla. Då bör den vara säker.

Imorgon är det Fiffiga systrar som visar oss ett nytt pyssel. Spana också in Pysselstafettens schema för alla pyssel. Du hittar det här.

23 kommentarer:

 1. Vilken kul idé! Mycket roligare än de plastgrejer som finns i butikerna. Snygga är de också :)

  SvaraRadera
 2. Så himla sött!! Dags att köpa led-lampor alltså! ;)

  SvaraRadera
 3. Helt underbar. Om tiden finns kanske man kan gesi i kast med att göra en sådan själv.

  SvaraRadera
 4. Vilken rolig idé!
  //Henrietta

  SvaraRadera
 5. haha åååh vad härligt pyssel! inspirerande!

  SvaraRadera
 6. Ohhhh My God ! This is absolutely fantastic ! Brilliant, I love the idea .Thanks for sharing it with us and lots of greetings from Turkey

  SvaraRadera
 7. Men himmel vad gulligt! Alldeles bedårande!

  SvaraRadera
 8. Oj vad fin! Och vilken smart idé, min dotter kräver ju nattlampa just nu.

  SvaraRadera
 9. Men vilken söt!!! Jättefin kompis som gör natten mindre skrämmande! Mysigt tips!

  Ha en strålande skön fredag!

  Kram Emelie och Elin

  SvaraRadera
 10. Va söt! Och vilken smart idé!

  SvaraRadera
 11. Så häftiga ugglor! Jättekul idé!

  Ser fram emot ditt röda inlägg... :)

  SvaraRadera
 12. Jättefin! Jag funderade just på hur det funkar med en lampa inuti tyg, men sen bläddrade jag ner och såg glasburken, riktigt smart :)

  SvaraRadera
 13. Jättefina och ett roligt sätt att använda små restbitar av fina tyger. :)

  SvaraRadera
 14. Men herre gud vad söta! Och vilken fiffig idé. Jag älskar ugglor och dessa var verkligen hur fina som helst! :)

  SvaraRadera
 15. Jättesöta ugglelampor! Ugglor är poppis här hos oss, detta var ju bara för fint!

  SvaraRadera
 16. Åh vad fint! Detta ska jag verkligen göra.

  SvaraRadera
 17. wow...den här är ju helt enkelt underbar!

  SvaraRadera
 18. Den här ugglan är ju heeelt underbar. En sådan vill jag verkligen oxå prova göra!!

  SvaraRadera
 19. Jag hittade den här fina nattlampan via sidan "365 saker du kan slöjda" när jag googlade "göra egen nattlampa till barn". Länge sedan du la upp den men det var verkligen på pricken något som jag letade efter. Nu har jag lyckats få ihop min egen lilla nattuggla - stort tack för ett jättefint tips och tack för en härlig blogg - ska självklart börja följa dig! /Åsa

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar. Den värmer!