.

tisdag 31 januari 2012

Förkläde


Jag har sytt förkläde till min dotter. Det finns ju inte så många förkläden i butikerna som hon skulle vilja. Faktum är att vi inte hittat ett enda. Det verkar inte vara inne att klä sig i förkläden, kunde vi konstatera. 


Däremot hittade vi ett tyg till spetsgardiner som passade utmärkt till den typen av förkläde som hett eftertraktades av dottern. 


Hon var noga med att det skulle vara en rosett på banden, helst en rosett som inte kunde lossna. Jag tråcklade fast en rosett direkt på bandet. Bandet fäste jag sedan med kardborre i sidan, under förklädet. På så sätt behöver man inte krångla med bandet för att sätta på sig förklädet men kan ändå vara precis så fin som Madicken. 


lördag 28 januari 2012

Vinter


Vintern är här. Vid sidan om en av snöhögarna ligger ett par höstlöv som dalat ner. 


Jag har skaffat nya pjäxor och tycker de är mycket snygga.


Skidåkningen blir liksom roligare när utrustningen är läcker. Imorgon är det dags att ge sig ut i vitheten. 

onsdag 25 januari 2012

Eldstäcket


Ett av mina favorittäcken. Tycker om färgkombinationen och mönstret som likt eldstungor drar fram. Trots att det bara är två färger krävs det flera tyger i nyanser som inte skiljer sig allt för mycket.Men det gäller att få till färgerna rätt. Här är en annan variant jag gjorde där de individuella tygerna var jättefina, men som jag kombinerade mönstret blev det bara rörigt. Hur som helst är vågmönstret enkelt att göra eftersom det består av bara trekanter och ett par kvadrater.

måndag 23 januari 2012

Kalender klar!


I år har jag gjort en egen kalender. 


Jag tog en masonitskiva som jag målade, dekorerade och hängde upp klämmor på. Sedan var det bara att hänga upp kalenderblad och bilder. Nu kan jag byta bild vid humörskifte istället för vid månadsskifte. Jag klippte ut bilderna från gamla kalendrar för detta ändamål, bara godbitarna, förstås. 

                                   
Några lösa klämmor vid sidorna gör det möjligt att fästa biljetter och andra aktuella saker man inte vill tappa bort. 

 Bokstäverna är träbokstäver jag målat.


Två klämmor för bilden gör att jag kan sätta upp två mindre bilder istället för en stor. Voila - 2012 kan börja!

Kalenderblad finns att skriva ut här

lördag 21 januari 2012

En utrotningshotad klassiker?

Den handrullade köttbullen - en svensk klassiker som jag befarar är utrotningshotad. Tror att den av Findus eller Mamma Scan maskinrullade är vinnaren hos framtida generationer. Här ses ett exemplar av den svenska klassikern på Rörstrands Blåvinge. Själv bidrar jag allt som oftast till utrotningen, men idag gjorde jag inte det.

onsdag 18 januari 2012

Seriepall


Har gjort en seriepall som jag tror kommer att gå under namnet "Eländespallen".


Det är IKEAs pall som fått ett nytt utseende. Jag köpte några gamla Kalle Anka och klippte ut de bilder som innehöll starka känslor eller "bom", "krasch" och "pang" och samlade dem på pallen. Istället för decoupagelack brukar jag använda någon acrylatlack, som jag tycker fungerar lika bra. Undrar om det i själva verket inte är samma sak, fast billigare?


Vill också passa på att visa mitt vardagsrumsgolv. Nu för tiden läggs inte golv på det flätade sättet utan bara rakt. Snyggt det också, men allra snyggas är fiskbensparketten som jag önskar att jag hade haft.


Sedan hade jag ju en himla tur i att bilderna rymdes bra på höjden på pallen. Det var en ren lyckträff och först när jag började passa ihop serierutorna förstod jag vilken tur jag hade haft.

måndag 16 januari 2012

Grisen

Grisen är min allra äldsta följeslagare, då hon kom till mig på mitt dop med en lyckoslant i sin mage. Fortfarande är slanten den enda som klirrar i hennes ekande mage. Grisen borde vara den som vet mest om mig, men hennes minne börjar svikta och minnena från den tidigaste tiden med mig blandas med nya minnen i en röra som blir snurrigare och snurrigare. Idag står hon högt uppe på en hylla och tittar ner på världen under henne. Ibland vill jag pilla ut slanten och se vilken valör den har, men så tänker jag, lite vidskepligt, att det skulle föra otur med sig så den får vara kvar.

fredag 13 januari 2012

Törnrosa-påslakan

Årets första loppis-fynd är ett påslakan. Jag tycker att motivet påminner om Törnrosa med rosor, törnen, blad och rutor som liksom bildar en bur. Färgerna är välbevarade. Föll genast för det. 

tisdag 10 januari 2012

Glitterlampa


Har sytt glitterlampa så här efter nyårsafton. Tyget är genomskinligt med massa glitter strösslat överallt. Härligt tyg, men glittret vill gärna sprida feststämning i hela rummet och lossnar från tyget. Gjorde gardiner av samma tyg. Glittret yrde som nyårsafton i repris och har nu lagt sig som ett lätt skimmer över golv, bord och symaskin.

Gungstol

Funderar på att ge gungstolen ny färg. Provat Alcros färgsättningsprogram, vilket är mycket enkelt och effektivt. Kan bara inte bestämma mig för färgsättningen. Men så läste jag hos Porslinan, som hade en likadan, att stolen kom från Nässjö stolfabrik och hette Bohem. Jag kanske låter den vara som den är, trots allt. Vit och avskavd och original. I sanningens namn så är ju pinnstolar inte det roligaste att måla om. Grundfärg, första och andra lagret. Det är lätt att tappa tålamodet och slabba på mer färg än behövligt så att stelnade rännilar skapas längs pinnarna.

lördag 7 januari 2012

Taika igen


Taika-ugglan igen. En favorit. Koppen är precis lagom stor, större än gammeldags kopp, mindre än en del av nutidens.Kom på att jag även har en plåtburk i mönstret Taika. Stor och härlig burk som rymmer mycket. Har på känn att den kommer att hålla som favorit länge för mig.

fredag 6 januari 2012

Blodapelsin


I januari börjar jakten på blodapelsinerna. Blod utlovas tidigt, ibland redan i december, men man får tugga i sig många oblodiga apelsiner innan de riktigt fina kommer. Trettondagsafton idag. Alltid lika spännande att skära upp frukten, men dagens apelsin var även den en besvikelse. I princip helt blodlös. I slutet av januari, kanske?

IIttalas fat Taika i bakgrunden. Slog upp Taika och det betyder "förtrollad, magi, trolldom och amulett". Allt i samma ord. Vackert, liksom fatet.

Trevlig trettondag!

onsdag 4 januari 2012

Lyckotroll

Upptäckte att lyckotrollet hade en klänning som ovanligt enkelt kunde kopieras. Perfekt även för barn som kan sy knappar och enklare sömmar själva. Stora design-verkstaden slog därmed upp portarna.


Allt som behövdes var lite band, tyger och knappar. Kardborren i ryggen sydde jag i på maskin, sedan var det klart.


Stass för jobb vid trollspisen?


Festblåsa för galakvällen?


Trollgarderoben blev proppfull.


 Detta var enkelt och både stor och liten fick utlopp för skaparglädjen.

söndag 1 januari 2012

Nytt år


Firade nyår i snöigt landskap. Här en snöfylldstolpe i fint mönster.


Snön skapar ett vackert blått ljus. Snö på snö, nedan.


Nyårsmiddag med retrodukning. Duken var ljuvlig med alla dess färger och kurbitsinspirerade mönster. Nåja, kanske inte kurbits men mönstrets symmetri förde mina tankar i den riktningen.


Porslinet var lika mönsterrikt och påminde om en förtrollad skog.