.

söndag 27 juli 2014

Halsband av brickor / Washer necklaceRegndagsaktivitet! Vi har gjort halsband av brickor enligt ett tips jag såg här. Vi använde nagellack och en bra bonuseffekt var att det var lätt att ta bort med nagellacksborttagning om man inte blev nöjd. Detta höll barnen sysselsatta en lång stund. Det är så kul att se när de jobbar på, tysta och koncentrerade. Då vet man att de gillar det. Enkelt och billigt tips för en regnig dag alltså. Se fler pyssel hos Craftschooling Sunday.

Making necklaces kept my kids busy for a long time. Paint washers with nailpolish and add a bead and string. You can easily remove mistakes by using nailpolish remover.  Have a look at more fun things here Craftschooling Sundayfredag 25 juli 2014

Washitejpsgalgar


Jag vet inte hur ni har det med er washi-tejp men min håller sig då inte på plats som jag önskade att den skulle. Nu senast är det galgar jag washi-tejpat och jag gillar verkligen resultatet, men tyvärr misstänker jag att lyckan blir kort, särskilt på en galge som ju nöts en hel del. Det håller så länge det håller. Nu på sommaren kanske det håller lite längre eftersom man inte använder jackor hela tiden. Och för den som trodde att jag redan decouperat eller målat alla mina vita galgar - än finns det några kvar som är oantastade. tisdag 22 juli 2014

Prickiga förklädenJag har ju alldeles glömt av att visa de förkläden som jag sydde i våras. Jag använde vaxdukstyg av det tyg-aktigare slaget. För att döttrarna ska kunna skilja på dem lätt fick en lila kantband och en vita. Sedan jag sydde dem har de blivit grundligt testade och godkänts av bärarna. Förklädena är mitt inlägg till Husmorsskolans symöte.
söndag 20 juli 2014

Tavlor utePinterest kan vara både en god och en dålig vän. Vissa "pins" funkar inte alls och andra ids man inte ens prova för de ser man på en gång att de är för bra för att vara sanna. Den här gången fann jag dock i Pinterest en sann vän, en bästis nästan. Jag har gjort Rothko-inspirerade tavlor på ett synnerligen enkelt sätt. Beskrivningen hittar du här. Jag gjorde mina tavlor på gamla loppade dito. Jag valde tavlor som var målade direkt på en masonit-skiva, alltså inte på duk, eftersom jag ville att mina skulle kunna hänga ute på altanen under tak. Jag använde akrylfärg, en sådan förpackning med små tuber som man köper på t ex Claes Ohlsson. Mycket prisvärt. De blåa och de gröna tuberna räckte precis till mina tavlor.

fredag 18 juli 2014

Assar-serie


Man tager vad man haver. Jag hittade denna Assar-serie för ett tag sedan och har funderingar på att hänga upp den i köket men min man tycker att den är lite för bisarr för att pryda våra väggar och är rädd att gästerna ska få avsmak för de bakverk jag serverar. Nöjer mig så länge med att visa den här istället.

tisdag 15 juli 2014

Virkad pastellmattaDet är ju så kul att virka med gigant-virknålen! Finns det något bättre. Som tur är har jag en hel källare som är lite kall på golvet och behöver täckas med mattor. Det är bara att virka på alltså. Allt eftersom barnen växer ur kläder växer också antalet mattor. Här har jag använt mitt favoritmönster från Creando. Fler virkningar och annat pyssel finns hos Craftschooling Sunday


I really love my giant crocheting needle. Here is another rug made from outgrown children's clothes. Have a look at Craftschooling Sunday for more crafts. 

lördag 12 juli 2014

NagellacksblommorSedan jag fått semester är det ju en lyx att kunna pyssla på dagtid och lite när andan faller på. Jag kom på att jag nämnde nagellacksblommorna i ett tidigare inlägg men inte visat bilderna på dem. De, nagellacksblommorna, blev lite si så där. En del blev fina, andra inte. Jag har sett armband, bland andra hos Runge form som har gjort superfina armband. Mina blommor kom att pryda grattiskort. Då räcker det att de är lite så där lagom fina. 


onsdag 9 juli 2014

Blåbärsmacrons
Idag blev det macarons. Själv är jag inte så förtjust i att göra dem. Jag vill helst bara ha ett moment, inte göra kakorna och fylla dem på samma dag. Då vill jag hellre sprida ut det på två dagar. Men ibland får man ju anstränga sig lite extra. Smeten var fint blå i bunken men blev turkos när de var färdiggräddade. Jag hade någon sorts vision om att de skulle gå helt i blått, men blåbär är ju faktiskt inte blå när man mosar dem utan mer rosa. Goda blev de i alla fall. 
söndag 6 juli 2014

Grattiskort med ljusNär jag likaså var inne på att göra grattiskort (de med nagellacksblommorna) blev det ett gäng. Här är några med ljus som enkelt görs genom att rulla papper kring ett snöre.

torsdag 3 juli 2014

Lastpallssoffa


Säsongsavslutningen i Fabriken inbjuder oss till att visa upp våra uteplatser. Det passar mig verkligen bra då jag för säsongen knåpat ihop en lastpallssoffa. Vad man kan göra med lastpallar verkar vara helt obegränsat, men soffor ser ut att vara en av de mest uppenbara sakerna. Vi hade ett gäng i garaget men jag behövde två till och som av en händelse körde jag förbi en badplats där jag såg två lämnade lastpallar. De verkade helt klart ha övervintrat där och i skydd av det lilla mörker som finns i början på juni körde jag förbi och plockade upp dem en kväll.


Som dynor använde jag cellplast (=frigolit) och betongtäckmatta (typ liggunderlag på metervara). Jag sågade till frigoliten i ett regn av små plastbitar och lade en bit betongtäckmatta ovanpå, mest för att  barnen inte skulle köra ner fingrarna i frigoliten. Sedan köpte jag vaxtyg, men inte det platstigaste sorten utan en mer tyg-aktig vaxduk. Här upptäcker jag till min förvåning att jag har mer specialtermer när det gäller byggnadsmaterial än tyg! Jag ville ha ett tyg som var lätt att torka av när det regnar. Soffan står under tak men om det regnar snett, vilket ju händer, blir den blöt och då ville jag ha ett material som inte kräver en vecka för att torka upp.


Dynorna blev lite säckiga och jag har tänkt sy om dem lite mindre. Men hur motiverad är man att börja ändrings-sy? Som jag tidigare konstaterat är mitt motto "tillräckligt bra" och det är väl därför jag inte ändrat dem och förmodligen heller inte kommer att göra det. Soffan har blivit ett favorittillhåll för oss alla. De är ju inte så mjuka att man direkt sjunker ner i dem, men en extra bonus är att soffan är förvånansvärt varm att sitta på. Som juni varit hittills har det verkligen kommit väl till pass. Och det är en särskild känsla att sitta i den och se på ett stilla regn utanför.
Innan jag gjorde min minibokhylla i trä gjorde jag en prototyp i gips. Jag använde juiceförpackningar som jag byggde till en gjutmall. Jag tyckte dock att den blev lite för klumpig och kantig men som hållare för ljuslykta passar den bra.


tisdag 1 juli 2014

Babytäcke


Nu verkar alla barn som ska födas i min bekantskapskrets vara födda, men än trillar det lyckligtvis in en och annan. Mest lyckosamt förstås för de som får barnen men jag är också glad då jag får sno ihop ett babytäcke. Den här gången använde jag ett mönster där man inte måste ha ett visst antal av varje tyg, utan kan använda sig av mindre bitar. Det är sällan jag syr något i brunt och beige, jag är ju mer fallen åt det färgsprakande hållet, men jag blev nöjd med täcket och kanske får omvärdera jordfärgerna. Det är faktiskt förvånansvärt att jag hade så pass många bitar i dessa, lite diskretare färger. Jag vet inte ens varför eller när jag köpt dem, men jag är glad att jag hade dem. Med detta känner jag att jag gått utanför min comfort zone tillräckligt för i år. Nu är det tillbaka till färger igen.Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte.