.

tisdag 30 december 2014

Pysselåret 2014Dags att summera 2014. Från början hade jag en tanke om att bloggen skulle handla om lite av varje men allt eftersom tiden gått har det blivit mer och mer fokus på pyssel. Jag älskar att pyssla och har hittat så mycket inspiration via andra bloggar och Pinterest att det liksom inte går att hejda. Det blir bara pyssel för hela slanten. Så här blev pysselåret 2014.

Januari
Jag drog gång min första utmaning som handlade om just pyssel. Det var oväntat roligt och även om man kan schemalägga inlägg innan var det lite marigt att lita på att utmaningsinlägget med länkverktyget kom ut varje söndag. Klipp och klistra i toarulle blev det i januari.


Februari
Min Kinoko-kopia på lampa har hängt i köket sedan februari.


Mars
Den sydda katten har omåttligt många visningar i bloggen. Jag kan själv inte förstå det och är helt förundrad över att just den är så populär.


April
Den ljuva utesittartid börjar med lite tur i april. Nu har man hela långa sommarhalvåret framför sig. Underbart! En bokhylla pysslades till utomhus i fjol.


Maj
Jag gjorde en jätteladdning betong och gjöt lite av varje. Pallen är jag mest nöjd med men den finns inte kvar i livet då sisten sprack under sommaren.


Juni
I en tid då man inte behöver lampor alls satte jag upp mina lampskärmar. Nu på vintern har jag en ljusslinga i och kring mina lampskärmar. Jag gillar dem både sommar och vinter.


Juli
Virkning av barnens gamla plagg är alltid lika kul. Färgerna bestäms av vilka plagg de växer ur. Det blir inte så många pastellvirkningar framöver. Nu är det mer mättade färger som gäller. Ofta svart men det funkar ju det också.Augusti
Loppisfyndade tekoppar som matchade köksväggen. Gjorde två men en har gått i kras sedan dess.


September
Nålfiltning på tovade vantar. Jag har faktiskt inte använt dessa så mycket. Det har liksom varit för varmt hittills. Nu i jul hade jag behövt dem men tog inte med dem. Hoppas ändå på en mild fortsättning på vintern. Avstår gärna från vantarna bara det blir milt.


Oktober
Det här var nog årets favoritpyssel. Kanske för att den inte ännu är i bruk. Lillebror gjorde anspråk på brandbilen och den är väl sönderlekt innan han ledsnat på den.


November
Fixade till det länge sedan utlovade lapptäcket till syskonbarnen.


December
En ny byrå på plats i huset. Här var det lillasyster som lade beslag på den och jag har än inte fått den tillbaka.


Ny kryllar huvudet av massor med idéer som måste provas under 2015. Gott nytt år önskar jag er!

Filtringar


Idag har det varit filtklippning till ringar. Frågan är bara hur väl de håller? Limpistolen brukar ju do-the-trick men här är jag lite tveksam. De håller nog till nyårsfesten men håller de längre än så? Vi får se.


söndag 28 december 2014

Rosenblad


Äntligen har jag kommit till skott med att använda de torkade rosenblad jag köpt som tårtdekoration för länge sedan men aldrig hittat rätt tillfälle för. Men är det egentligen så bra idé med torkade rosenblad på en tårta? De är ätbara men det kändes inte lockade att äta dem och jag tror resten av förpackningen kommer att ligga förbli oanvänd, för är det egentligen snyggt? Jag tyckte nog det var finare innan bladen kom på.


fredag 26 december 2014

Suddstämplar


Så här i vilodagstider har man gott om tid att ägna sig åt pyssel. Skära ut stämplar i sudd är alltid lika kul och ett billigt nöje, om man redan har några bra knivar att skära med. Vi har gjort nyårshimlar till nyårskort. Inför julen gjorde vi också några som jag inte tror jag visat tidigare. Kulorna var svåra att få jämna i färgen men granen var desto enklare, särskilt som den gärna får vara lite barrig och ojämn. Jag skar ut lite hål för att få ökad textur på den.


Idén till julgranskulorna hittade jag här.


torsdag 25 december 2014

Trådtavla


Denna fina tavla har jag fått av min dotter som spikat, spikat, spikat (tror inte jag själv haft tålamod att spika så många spikar - jag hade nog gjort det glesare) och sedan virat, virat, virat tråd. Det blev en riktigt fin effekt tycker jag.


onsdag 24 december 2014

måndag 22 december 2014

Sista handen vid julpyntet


Nu lägger vi sista handen vid julpyntet och lugnet infinner sig. I år har vi varit tidigt klart med det mesta; klappar, pynt, bak och granen har stått grön och grann sedan november. Nu börjar vi längta till finalen och sedan få demontera allt.

söndag 21 december 2014

Fiskljusstake


Den här supergulliga fiskljuslyktan hittade jag hos min syster. Det är inte så vanligt med ljuslyktor i form av fiskar. Vanligtvis är de mer neutrala i formen eller kommer som tomtar eller andra juliga och vintriga skepnader. Men en fisk? Jag gillar den extra mycket bara för det. Så när du ledsnar på den, kära syster, finns det ett hem för den här. Fast det vanliga är väl att flödet går åt andra hållet. Jag ledsnar på saker, avyttrar dem till min syster som vårdar dem i all evighet och åratal senare återupptäcker jag dem hos henne och tycker att de är fina.

torsdag 18 december 2014

Spegel, spegel på väggen där?Ja, usch vad det är mörkt nu. Inga bra bilder blir det heller i detta ljus om man inte skyndar sig att fota vid lunchtid på helgerna. Här är i alla fall en spegel som är tänkt att boosta egot a la Snövits styvmoder. Målade träbokstäver (ja, vi hade alla vi behövde om man fixade till lite Ä-prickar på annat sätt) och glitter på ramen. Mycket finare än den fururam det från början var. Men jag ska erkänna att i ett första försök att hotta till fururamen målade jag den vit ram med stjärnor i massor av färger men det blev så sjukt ful att jag inte stod ut med den. Hängde inte ens upp den utan den fick ligga kvar i källaren tills denna idé infann sig.


Nu efter helgerna kommer det ju en segt lång raksträcka som jag förra året livade upp med 10 utmaningssöndagar på temat "I mina händer" för att få en nedräkning till vårdagjämningen. Eventuellt dammar jag av denna i år igen för det blev ändå lite lättare att ta sig igenom segheten förra året. Kanske hade det också att göra med att vi hade en ovanligt mild vinter hos oss. Kanske börjar jag gräva fram inloggningen till länkverktyget i år igen. 


tisdag 16 december 2014

Julgodis


Jo minsann. Man slet sig ur letargin och fick fart på bakningen. Rejäl fart blev det också. Lite för-julsfika är ju aldrig fel? Vi har en rejäl laddning julgodis i år och redan nu smort kråset. Alldeles strax kommer vi att vara så där äckligt sötsliskigt mätta så att man undrar om det verkligen var en bra idé att gå loss på gottet redan.
lördag 13 december 2014

Om olika degar / Clay houses


Nu tänker man ju ibland att gräset är grönare på andra sidan och att det finns en massa läckra recept på hemgjord lera på nätet. Och ibland kan man bli frestad att prova dessa eftersom trolldeg är så vanligt och inte blir så himla bra egentligen. Jag provade både "white dough" och "porcelain clay" som verkade tip top. Den vita degen blev jättefin i färgen men smulade enormt efter någon minut och blev värdelös att jobba med. Porslinsleran som gjordes på bl a skol-lim skulle vila över natten i kylen och morgonen efter var den en stenhård klump som man inte kunde jobba med alls. Helt värdelösa recept.

Så det blev till att använda trolldegen, men en gnutta olja och citronsyra. Har ingen aning om varför man sätter citronsyra men det stod i receptet så jag följde det. Blev hur fin och smidig som helst och den håller att jobba med i timtals. Några av figurerna har jag redan visat, de hamnade på adventsljusstaken. Här är mina små hus som jag nu målat. Idén till dem hittade jag hos Rodica som gör de sötaste små hus.


Om jag gör hus igen ska jag nog tänka på att få undersidan helt rak så att de kan stå själva, för det klarar inte mina hus nu. De kommer att få luta mot fönsterkarmen i vardagsrummet för att hålla sig uppe. Angående de degar som jag just sågat får jag väl ändå som en brasklapp påpeka att ni säkert har större skicklighet när ni tillreder dessa degar än vad jag hade. Det är säkert inte fel på recepten utan ett handhavandefel. Men jag kommer hädanefter att hålla mig till den gamla hederliga trolldegen. Se fler hemgjorda saker på Craftschooling Sunday.Craftschooling Sunday is back after Christmas holidays! This time I display my houses made of dough inspired by Rodica who makes the cutest little houses. I tried both porcelain clay and white dough and both failed miserably. The former turned into a solid ball, hard as a rock and impossible to form. The latter has a nice white colour but crumbled horribly. So I had to retreat to the good old fashioned salt dough and I could work with it for hours without problems. I later dried my houses in the oven and painted them. 


But do not be put off trying the two doughs I mentioned, I am sure you will succeed better than I did. The problem is most likely not in the recipe but how well you read the instructions.

torsdag 11 december 2014

Fler halsband


Det är ju så roligt att göra halsband av tyg och glasbitar. De blir så starka i färgerna och man kan göra hur många som helst nästan. Här är ett halsband och en ring i rött som är de senaste tillskotten till samlingen. Rött är annars inte min favoritfärg (rosa och orange däremot, anytime) men så här i juletider kan man ju kosta på sig det.tisdag 9 december 2014

Brödduk


Jag har en märkbok från 60-talet jag fått av min mor och det finns en del härliga mönster i den. Det är rätt enkelt och meditativt att brodera så emellanåt tar jag upp nål och tråd och gör något av mönstren i boken. Så här i jultider tycker jag man kan kosta på sig att vara lite extra gammaldags och nu har det blivit en brödduk i TV soffan framför Netflix. Sent omsider har jag och min man upptäckt Bron och ser avsnitt efter avsnitt.


Se fler bidrag på Husmorsskolans symöte.

måndag 8 december 2014

Ljuspyssel


Ikväll har det julpysslats! Vilket bättre sätt att börja veckan finns det än att pyssla lite? Jag har fått nys om ett sätt att dekorera egna ljus och det funkade alldeles utmärkt.


Du behöver servetter, ett tänt ljus, ett nytt ljus och en sked. Och lite glögg. Min favorit är Dufvenkrooks Chili och choklad-glögg. Ni har säkert sett den på Ica. Så här går det till: Värm glöggen och tänd ljuset medan du klipper ut det mönstret från servetten och pillar bort alla servettskikt utom motivskiktet.


Värm den konkava sidan av en sked över ljuset medan du sippar på glöggen.


Stryk skedens konvexa sida över motivet. Detta för att förhindra att få sot på motivet. När du druckit upp glöggen har du nog också strukit fast motivet helt och hållet. Längre tid än så tar det inte och så har du pimpat dina egna julljus. Jag har provat vad som händer med bilden när ljuset brinner ner, men tydligen ska det gå utan problem.


Om man är karaktärslös kan man även smaka lite på de marsipangrisar man gjort i helgen och tänkt spara till jul. De passar utmärkt till glöggen för lite måndagsmys. Fler julpyssel finns på Decor Life.

söndag 7 december 2014

Marsipangrisar


Då var årets små nassar klara inför julen. Här är de alldeles nydoppade i choklad. Hoppas de håller sig till julafton och att vi inte blir för frestade att slakta julgrisen i förtid. Det vore inte första gången vi föll för den frestelsen.