.

tisdag 29 november 2016

Gran av tårtpapper


Snöig gran gjord av tårtpapper, ett grillspett och träpärlor och en träkloss som bas. Jag hittade idén till granen på Pinterest med bloggen som den länkar till verkar inte finnas mer. Jag hade exakt tre tårtpapper hemma och de var alla av samma storlek så det fick bli tre identiskt stora cirklar istället för tre av olika storlekar som den jag fann via Pinterest men jag tycker det funkade bra i alla fall.Jag har provat lite olika ställen för granen men gillar den bäst mot vit bakgrund. 


lördag 26 november 2016

Pärlade hjärtan och julgranskulor i ullVi har gjort lite nya julgransprydnader i form av hjärtan och julgranskulor. Till julgranskulorna använde jag en frigolitkula som jag lindade in i ull och sedan knöt in i en nylonstrumpa innan de fick ta sig en svängom i tvättmaskinen. Då tovar sig ullen riktigt fint kring kulan. Sedan nålfiltade jag ett hjärta. Synd bara att jag endast hade en frigolitkula kvar. Man kan ju göra alla möjliga färger och mönster; snöflingor på blå botten, en tunn spiralslinga kring hela kulan, en tomte, en blå himmel med små, små stjärnor...Istället blev det desto fler hjärtan. Jag har en gång köpt fyra röda tallriksunderlägg av röda träpärlor. Jag trodde det skulle bli en enkel match att repa upp nylontrådarna för att frigöra pärlorna men de var trädda kors och tvärs och det tog en evighet att få bort alla trådar. Jag tänkte mig att man som med en stickning eller virkning skulle kunna börja i ena ändan och så lossnade alla. Men underläggen var inget hastverk från den här sida milleniumet utan säkert något från den tiden då inte allt var slit och släng. I slutändan har jag i alla fall röda pärlor i överflöd.

Hjärtana gjorde vi genom att trä upp pärlorna på en ståltråd, formade ett O och böjde till en ögla. Slutligen tryckte vi till O:et till ett hjärta. Jag tycker de påminner lite om torkade rönnbärshjärtan.

Det röd-vita bomullssnöret tycker jag blev pricken över i:et på båda prydnaderna. Det kommer från CC hobby.


onsdag 23 november 2016

Kort med pop-up kaffekopp


Och när jag ändå var inne på te och kaffe, i förra inlägget, fortsätter jag i samma anda och visar en kaffekopp i papper. Pappersskapande är egentligen inte min favorit men nu har jag provat ett pop-up kort som faktiskt blev rätt så bra. Det föreställer en kaffekopp som vecklar ut sig när man öppnar kortet. Det ser mycket mer avancerat ut än det faktiskt var att göra.

En bra och enkel beskrivning på hur du gör kortet finns här.Det blev till och med två kort. På det andra gjorde jag en slinga ånga som kom upp ur koppen. Längst ner ser du hur det blir när man börjar vika ihop kortet.söndag 20 november 2016

Monthly makers: ståltrådStåltråd är månadens tema höll jag på att skriva. Men temat är metall, fast jag tänkte omedelbart ståltråd. Ståltråd är ett material som är svårare att jobba med än man tror. I alla fall för mig. Jag hade kanske inte de rätta redskapen för att få det helt rätt. Jag hade en laxtång, men det funkade OK i alla fall. Det blev en tekopp i två olika tjocklek på ståltråden.


Men jag kunde inte stanna där utan lade till en tepåse också. 


Men sedan visade det sig att jag inte kunde stanna där heller. Så det blev lite tyg på det tepåsen. Idén hittade jag hos Helaina Sharpley, minus tyget. Det här var ett projekt som man egentligen inte kan använda till något, förutom att ha och titta på och jag vill helst att det jag gör ska ha en praktisk användning, men nu blev det inte så. Å andra sidan var materialet väldigt billigt. 

Månadens värd är Reaktionista och det ska bli ovanligt spännande att se vad alla knåpat ihop den här månaden.

torsdag 17 november 2016

Textiltryck på canvasMin äldsta dotter har gjort textiltryck! Eftersom jag inte själv var den som stod för själva handarbetet kunde jag för en gång skull ha ro att fota processen. 


Hon skar ut motivet och tejpade upp pappret på ett bomullstyg. 


Sedan stöpplade hon med en svamp i hålet. Vi använde vanlig akrylfärg blandat med textilmedium.Så här såg det ut då. Fast nu är det renhuvudet som stöpplats och inte älgkronan.Sedan lyfte hon bort mallen...


... och kvar blev motivet.


 Jag fick stryka den och häfta fast den på kilramen. Vi använde målarduk med ram från CC Hobby.


Så här blev de färdiga tavlorna.


Jag tycker att de blev väldigt fina och hon var nöjd själv också. Det är så roligt när barnen vill skapa något med mig även om det i detta fall var hon som skapade och jag som, på nåder, fick fota. Till slut fräste hon att jag skulle sluta fota, så man får liksom hålla sig på lagom nära avstånd när man umgås med nyblivna tonåringar.

tisdag 15 november 2016

Nåldyna provdocka


Jag hittade ett roligt mönster, tillika en tydlig beskrivning, på en provdocka här och i den ständiga jakten på den perfekta nåldynan kände jag att jag var tvungen att prova göra den.


Jag gjorde exakt som i beskrivningen, förutom att jag inte satte en knopp överst, och så ändrade jag lite i foten för att den skulle sitta bättre. Den sitter fast på en loppad mässingsljusstake och eftersom det ändå var ett hål för ljuset tänkte jag att jag skulle förankra dockan lite bättre än bara med limpistol som de gjorde i beskrivningen. Nedan ser du hur jag gjorde, en fylld tygtapp som passade in i ljusstaken och som jag limmade fast.


Kommer jag då att använda den som nåldyna? Nej, det känns för makabert. 


Och titta där kikar monsterdockorna fram. 


Och där är babuschkan. Så den nya dockan är i fint kvinnligt sällskap. 

lördag 12 november 2016

Tweenie-rum


Fler rosa saker som mellansystern har i sitt rum. Lite drömmar för framtiden. Kanske en bucket-list?


Många drömmar var det. 


Lite washitejpande. Tycker man lätt kan se att det är ett tweenie-rum. Böcker för ungdomar och gosedjuren som fortfarande har en given plats, men inte längre i sängen. Mellan barn och vuxen, en rolig ålder där det händer mycket och man uppskattar det ansvar de kan ta med samtidigt finns det ett stygn av saknad över det lilla barn de en gång var som börjar blekna bort.

torsdag 10 november 2016

Rosa spegel
Här är en spegel som min pappa gjort till mig när jag flyttade hemifrån. Den var då träfärgad men har nyss fått sig en dusch av rosa sprayfärg. Jag tog Montana sprayfärg som finns hos bla CC Hobby och som jag tycker har funkat bra. ( Har inte kloggat ihop i munstycket som en del färger gör). Det var mellansyster som har inrett sitt rum i rosa som ville ha spegeln rosa. Vi tejpade noga över glaset och skruvade loss krokarna innan vi sprayade i ett par omgångar. Jag tycker mig ha fått till snitsen på sprayning nu. Förr var jag lite otålig och det blev lätt rännilar av färg som inte var snyggt. Den här gången lyckades jag behärska mig och fick lön för mödan.

måndag 7 november 2016

Nya pallöverdrag


I våras virkade jag pallöverdrag till pallen Frosta från Ikea. Tyvärr snålade jag lite med garnet och köpte minimalt med färger och resultatet blev att jag inte riktigt blev nöjd med färgkombinationen. Det kändes inte rätt att köpa nytt garn för att färgerna blev fel, men nu kom jag på att det kan vara bra med yllegarn så att man blir varm om rumpan när man sitter på pallarna. Nu hade jag alltså två anledningar att göra nya överdrag - både funktion och färg - och skred genast till verket.


Den här gången blev jag nöjd med resultaten och har fotat överdragen innan jag trätt in resår i yttersta kanten. De här är så himla roliga och enkla att göra så jag hade kunnat göra massor.

Lustigt hur novemberljuset påverkar fotografierna. Båda är fotade i min soffa men soffan ser helt annorlunda ut i färgen även om de är fotade vid samma tillfälle.

fredag 4 november 2016

Pumpor i super scupleyÄnda sedan jag såg Mikaelas alster i super scupley har jag tänkt att jag ska prova det. Detta i kombination med Alicias pumpor resulterade i pumpor i super scupley. Jag fick min lera från CC Hobby. Jag tror att den används till dockhuvuden, för den är hudfärgad. Lite kul är att den inte torkar i luft och kan förvaras utan plastpåse. Normalt sett är luft en leras naturliga fiende.


När pumporna var klara var det billigaste och enklaste sättet att måla dem med nagellack som jag redan hade hemma.


Nu hade jag ett litet missöde i tillverkningen som faktiskt blev riktigt bra i slutändan. På bilden ovan ser ni en pumpa som är normal och en som är bränd, men faktiskt tycker jag att den brända blev bättre med sina naturtrogna bubblor och ojämnheter.Inte-bränd och bränd framifrån. Jag läste helt enkelt fel på förpackningen och grillade leran i 275 grader fast det skulle vara 130 grader (275 grader Farenheit!) Jag borde ha fattat det för jag läste först och tänkte "Aha, 130 grader, så låg värme" men när jag väl skulle torka dem hade jag helt glömt det och läste totalt fel. 


Pumporna blev ändå lyckade, men inte alla saker blev det. Tårtan och presenten fick kasseras.


Likaså kanelbullen, vilket var synd, för jag var nöjd med formen


Och Jesusbarnet, den stackaren, som jag tänkte lägga i vår julkrubba (som saknar Jesusbarn och varje år får en ny tillfällig variant). Men den här brända babyn blev riktigt läskig så den åkte i soporna direkt.


Så här såg pumporna ut direkt från ugnen, innan målning. Kan tilläggas att jag först var så missnöjd med dem att jag gjorde några till och gräddade enligt instruktionen, men när jag jämförde de två var jag nöjdast med de "misslyckade". Vill du göra naturtrogna, brända pumpor rekommenderar jag dock att du kopplar ur brandvarnaren innan.

onsdag 2 november 2016

Ensam hemma


Det är väldigt sällan jag är ensam hemma men just nu har jag varit det ett par dagar. Och herregud vad tyst och tråkigt det var. Skönt och avslappnande en timme kanske. Så där att man fick sätta på en tvättmaskiner och dammsuga men sedan blev det dödsligt ödsligt. Gjorde ett kort för att välkomna familjen hem igen.