.

tisdag 31 maj 2016

Bordsplaceringssnäckor


Alla dessa strandfynd som bärs hem... vad gör man med dem? Nu blir det dags att rensa inför nästa sommars fyndletande. Vi gjorde bordsplaceringssnäckor till ett kalas och barnen fick vräka på med glitter och gläns.

söndag 29 maj 2016

lördag 28 maj 2016

Presentinslagning med toarulleNi har sett det förr, men det var första gången vi provade att slå in ett paket i en toarulle. Passar bra nu när de flesta presenter som mina döttrar vill ge bort är presentkort eller pengar. Här blev det washitejp och presentsnöre som fick pryda paketet.

onsdag 25 maj 2016

Grattiskort med trisslotter


Jag och min syster slår alltid vad om resultatet i melodifestivalen, men det är inte alltid vi orkar hålla oss vakna genom den sega omröstningen. Jag och min man höftar till lite så där hipp som happ med de låter som vi gillar, eller de som vi kan urskilja är lite annorlunda från alla andra, för ofta låter de flesta bidrag rätt lika. Min svåger däremot har antingen en enorm tur eller är väldigt påläst på odds och liknande. Eller så har han helt enkelt precis samma smak som alla andra för han är förvånansvärt skicklig att pricka rätt. Den här gången överträffade han själv och fick alla sina tre gissningar på prispallen. Grattis!


Han fick, lite försenat, ett hemgjort kort med en ficka för sin vinst.


måndag 23 maj 2016

Penselställ


För ett tag sedan gjorde jag ett iPad-fodral av en ylletröja som jag krympt i tvätten (medvetet, alltså). Nu var det dags att göra något av ärmarna. Man klipper av ärmarna och klipper till en botten som man syr på. Sedan har man ett pennställ. Fast vill man ha det riktigt hållbart bör man nog trä det över en pet-flaska eller liknande för mitt pennställ tippar lätt. Det håller för penslar men ställer man några pennor i det faller det som en fura. Kul och enkelt var det att göra i alla fall.
fredag 20 maj 2016

Monthly makers: färg


Monthly Makers-dags igen och nu är det färg som gäller. Eftersom det är högsäsong för sprayfärgning (inte för kallt, få insekter) här har jag fortsatt att gå lös på saker med min rosa sprayburk. Jag har fyndat några ljusstakar och ljusstaks-liknande objekt på loppis. Det roliga är att jag hittade alla på samma loppis-dag. Ibland tycker jag att saker dyker upp i kluster på loppisar. Eller så kanske det är så att man har ögon för vissa saker en del dagar.


De ljusstaks-liknande objekteten tänkte jag göra om till ljusstakar. Det ena är någon mini-piedestal (?)  som jag vänt upp och ner och skruvat fast en ljuskopp i och det andra är en pepparkvarn. Jag tyckte att pepparkvarnen kunde passera som ljusstake om man sågade av den, men alla mina vänner har på en gång sett att det är just en pepparkvarn i alla fall. Efter att jag sprayat kvarnen ramlade en metallring ut från innandömet. Den passade rätt bra som ljuskopp men jag har inte hunnit spraya den än, vilket gör att den syns som en mörk ring på bilden.

Innan sprayning

Efter sprayning (först tvekade jag om pepparkvarnen alls skulle målas och tog denna bild innan jag målat den)

Jag blev väldigt nöjd med resultatet som helhet och till och med min man tyckte att det var snyggt. Han brukar normalt sett inte märka det jag gjort men den här gången gjorde han det. Det dröjde t ex några dagar innan han upptäckte den enorma papir mache-grodan som hängde ovanför köksdörren, otroligt nog. Jag trivs väldigt bra med hans inställning eftersom det ger mig mycket fria händer här hemma. 


Nu ska det bli spännande att se vilka andra Monthly Makers teman som finns. Det borde kunna bli en hel del variation med ett så brett tema som färg. Alicia Sievert är månadens värd. 

tisdag 17 maj 2016

Patronus


Denna patronus hänger nu hemma hos oss. Till er som inte är så insatta i Harry Potter - patronus är ett skyddsdjur som frambesvärjes i olika former. Harrys är en hjort. Originalet hittades på Pinterest men länken fungerar inte längre. Jag tror inte att jag själv hade kunnat klura ut vilka färger jag skulle använda, men nu printade jag ut patronus-bilden och tog med till broderiaffären. Hemligheten låg i att ta en riktigt skarp turkos närmast hjorten. Skarpare än vad jag själv skulle valt om jag inte sett en bild. 


Sedan var det bara att rita upp en hjort (inte heller det hade jag klarat utan att hitta en bild på nätet). Ritade på ett vitt tyg och började sy innan jag insåg att den var gjord på svart bakgrund. Himla irriterande att jag inte tänkte på det innan. Nu hade jag inte hunnit så långt och hade kunnat sprätta upp och börja om men det kändes så himla motigt. Kom på att det var ett perfekt tillfälle att prova mitt textilmedium. Man blandar textilmediumet med akrylfärg så har man textilfärger. Väldigt enkelt för man slipper köpa en massa olika textilfärger utan kan blanda till sina egna istället.


När jag var klar kunde jag inte låta bli att göra bilden lite mörkare för att se hur det skulle blivit om jag hade använt svart tyg. Det hade blivit alldeles strålande fint (nedan). Men jag är nöjd med min patronus i alla fall, även om jag målade lite ojämnt så att bakgrunden blev flammig. Jag tänker mig att luften ändå dallrar om man frambringar en patronus ur en trollstav...
lördag 14 maj 2016

Suddstämplar fåglar


Dags att fylla på kortförrådet! De här korten är små och passar bra på presenter. Jag karvade ut några fåglar i sudd och sedan var det bara att trycka upp dem på korten.onsdag 11 maj 2016

Nåldyneringar


Praktiska nåldynor i form av en ring kan man enkelt göra själv. Bra att ha ringarna nära till hands när man syr. En bra beskrivning finns här. Inser när jag provar länken att den kanske inte går helt rätt, men så är det ju med saker man hittar på Pinterest. Man tar i alla fall en kork, trycker två hål i den, drar igenom gummiband, fyller en tygcirkel med vadd och syr ihop och limmar upp den med textillim i korken. Lätt som en plätt. 

söndag 8 maj 2016

Groda i papir mache


Helgen lämpade sig bra för att prova ett projekt som jag länge tänkt prova. Papir mache. Egentligen har jag påbörjat den för länge sedan men eftersom den var så stor har den fått torka ordentligt mellan varven. Slutfinishen blev i alla fall klar nu. Det blev en gigantisk groda ovanför dörröppningen till köket. Lillebror är inte förtjust alls, men han får vänja sig. Kanske är det ändå en prins som döljer sig bakom allt.


Som grund tejpade jag ihop kartong och tidningspapper till den form jag ville ha. Äggkartonger blev ögonen. Till fingrarna använde jag sugrör och toarullar. Sedan var det bara att finjustera formen med hushållspapper uppblött i tapetklister. Jag gjorde eget tapetklister av potatismjöl och det fungerade fint. Slutligen täckte jag min groda med tygbitar.


torsdag 5 maj 2016

Kakor


Idag blev det kakbakning så vi har något gott hela helgen. Känns som att jag så smått håller på att ta mig ur broderi-skovet så kanske blir det lite inlägg framöver som inte bara innehåller broderi. 
 Om det nu räcker hela helgen...

måndag 2 maj 2016

April månads broderiSå har jag skickat iväg april månads broderi i kedjebroderiet. Den här gången tycker jag att jag överträffat mig själv och är så nöjd att jag knappt ville skicka iväg min vårflicka. Men jag kan ju göra en ny till mig själv om jag vill. Tyvärr är det så att har jag gjort en sak en gång finner jag mycket lite inspiration till att göra samma sak igen. Jag får nöja mig med att jag har bilderna kvar på henne.Jag hade sådan himla tur att jag hade en liten snutt kvar av ett ombrefärgat tyg som går över i olika nyanser och klänningen blev därför lite ljusare där den svävar ut i vinden. Perfekt! Jag använde dubbelhäftade vliseline för att fästa tyget på bakgrunden. Det är så himla bra att använda det eftersom kanterna inte fransar upp sig då.