.

onsdag 30 oktober 2013

Tandborsthjärta / Heart made of toothbrushes


Efter ett misslyckat försök med att böja tandborstar har jag nu fått till ett lyckat försök. Man sätter borsten i kokande vatten, tar upp med två tänger och böjer medan borsten är varm. Den är slak som al dente spaghetti då. Håll under kallt vatten för att få dem att stelna snabbare. Jag har  tidigare försökt med icke-genomskinliga borstar och det gick inte alls trots långkok. Den här gången blev det ett toalettdörrshjärta.

En annan sak jag försökt mig på och som tydligen ska vara så enkelt är att skära glas genom att tända eld på acetonindränkt snöre som virats runt exempelvis en flaska och sedan kyla snabbt i kallt vatten. Krack! så spricker flaskan. Inte. Har provat vid tre olika tillfällen utan att lyckas och nu ger jag upp. Någon som klarat av det? Hör av er med hur man gör.

Fler pyssel finns på Craft Schooling Sunday.

Heart made of toothbrushes - this one hangs as decoration on my bathroom door. All you do is boil the brushes, it will only take a minute or two. Bend the brushes by using two pairs of pliers and hold under cold water to set quicker. Glue together. 

This is my contribution to Craft Schooling Sunday

söndag 27 oktober 2013

Klocka av kritfärg


Jag kommer på allt fler användningsområden för min hemgjorda griffeltavlefärg. En klocka till exempel. Urtavlan är ett cornflakespaket som klippts till och målats.  


                   

Fler söndagsbilder finns på Fabriken.

fredag 25 oktober 2013

Gäster!


Idag får vi efterlängtade och långväga gäster. Barnen har gjort macarons nästan helt själva. Lite fler än vad som syns här. Välkomna!

onsdag 23 oktober 2013

Sy kramdjursuggla


Min tur i Pysselstafetten igen. Den här gången är det dags att greppa sax och maskin och sy med barn. Denna gång var målet en egendesignad kramdjursuggla. Detta är ett pyssel som passar barn som är minst 6 år i sällskap med vuxen. Vi började med att dottern ritade upp det kramdjur hon ville sy.


Detta blev alltså vårt mål. Modellen var enkel och ett dottern klarade av att skapa de olika mönsterdelarna, med lite hjälp. Detta gjorde vi genom att jag kopierade upp teckningen och sedan klippte vi ut delarna. Man kan behöva göra fler än en kopia eftersom bitarna överlappar varandra på kropp och vingar. Jag kan rekommendera att sy en uggla. Det är praktiskt taget en oval med detaljer som vingar, näbb och ögon. Svårt att misslyckas med.

Du behöver:

Skiss över det du vill sy
Tyg - vi hade olika tyg till kropp, öron, ögon, näbb och klor
Pärlor till ögon
Vadd till stoppning
Symaskin eller en massa tid och tålamod
Vi började med att gå ut och köpa tyg till ugglan. Dottern valde inte de tyger jag själv hade valt, men hundmönstret blev rätt effektfull som fjäderskrud. Sedan nålade jag fast mönsterdelarna på dubbelvikt tyg och tillsammans ritade vi ut 1 cm sömsmån innan dottern klippte ut dem. Jag sydde delarna och hon stoppade dem och bestämde var de skulle sitta innan jag sydde fast dem.


Tågordningen var denna när alla delarna var utklippta.
1. Zickzacka fast näbb och ögonvitor.
2. Sy fast ögonpärlor.
3.  Sy runt vingarna men stoppa inte. Vänd vingarna och sy en söm längs med kanten, ca ½ cm in.
4. Placera ut vingarna där de ska vara. Sy fast dem genom att sy rakt över ena hörnet.
5. Sy öron och klor med tygen räta mot räta, vänd och stoppa dem.
6. Nåla fast öron och klor där de ska vara på kroppen. Lägg kroppen med räta mot räta och stick in öron och klor mellan de två kroppsdelarna. Låt endast ändarna sticka ut.
7. Sy kroppen men lämna ett hål mellan benen för stoppning.
8. Stoppa.
9. tråckla igen stoppningshålet.

Jag har tidigare nämnt mina två mantran när det gäller att sy med barn, men de tål att upprepas. För att undvika besvikelser brukar jag trumma in i mina barn att a) Det blir inte som man tänkt sig och b) Det kommer att ta låååång tid. Flera dagar.

Den här gången tycker jag att det blev lite roligt att en hundtunga sticker ut bakom näbben på ugglan. Dessutom tyckte dottern, halvvägs genom arbetet att vi skulle ändra i den ursprungliga skissen och lägga till ben. Resultatet blev inte som vi tänkt oss, varken för barn eller vuxna. Jag blev positivt överraskad eftersom jag inte gillade tygvalen från början. Dottern blev nöjd men tyckte att ugglan såg lite arg ut och vägrade sova med den. Den är en dagleksak, slog hon fast.

Fler pyssel kommer i stafetten - följ med till Tedags hos tant Ninette för att se vilka spännade pyssel de bjuder på!

tisdag 22 oktober 2013

Regnbågsmuffins


Idag blev det regnbågsmuffins! Fulla av färg men roliga att göra och äta.

söndag 20 oktober 2013

Kylskåpsmagneter


På samma sätt som jag inte gillar att ha TV i sovrummet gillar jag heller inte kylskåpsmagneter. Men liksom jag nu har en TV i sovrummet har jag även kylskåpsmagneter tillfälligt. Det var när jag såg dessa och hade allt material hemma - gammalt pussel och magnetplatta - som jag inte kunde låta bli att prova. Kom också på att det fungerade bra med washitejp och magnetplatta.

Detta är den första söndagsbilden i Fabriken efter driftsstoppet. Kul att vara tillbaka!

lördag 19 oktober 2013

Askar i blandteknik / Small boxes


Jag älskar att kombinera textil- och träslöjd! När det begav sig var inte träslöjden någon större favorit men som vuxen ångrar jag att jag inte sög åt mig mer av den kunskap som erbjöds. De roligaste pysslen idag tycker jag är de där jag kan kombinera textilslöjd med träslöjd. Idag har jag målat några askar och limmat på textildetaljer. Askarna har varit målade ett antal gånger tidigare av barnen så färglagret blev tjockt. Detta rä mitt bidrag till Craft Schooling Sunday.


I love making things that include both soft and hard materials such as wood and fabric. This time I used wooden boxes that my children have painted over several times. I added a final paint layer and glued some fabric details on to the boxes. This is my contribution to Craft Schooling Sunday.
torsdag 17 oktober 2013

TV-hylla


Inspirerad av Tyg och otyg som visar ett turkosmålat skåp ovanför TV:n har jag gjort ett turkosmålat skåp under min TV. Jag är mycket nöjd med skåpet som dessutom står mot en turkos vägg fast det framgår ju inte av denna oktoberbild. Sängen står dessutom framför skåpet så att det var stört omöjligt att få en bra eller rättvisande bild utan att möblera om i hela rummet. Sedan kom höstmörkret och lade sin hand över bilden. Bättre än så här blir det inte.

För övrigt är jag en motståndare till TV-apparater i sovrummet men vi är mitt uppe i en sovrumsomvandling i och med att barnen växer och nu får det bli så här ett tag. Det är bara tillfälligt, jag lovar.

Och, ja, det är en gammal VHS-spelare som står i skåpet. Vi har några gamla barnfilmer som kan rulla än ett tag även om det känns stenålders att spola tillbaka filmen.tisdag 15 oktober 2013

En ovanligt ful matta


I helgen har jag färdigställt en ovanligt ful matta. Råmaterialet var mattrasor från Röda Korset. I princip gratis material. Virknål nr 15 och sedan var det bara virka, virka, virka. Det gick så fort att jag inte brydde mig om att kolla kanterna och när cirka två meter var virkade och jag rullade ut den på golvet var den ... ohyggligt ful i kanterna. Fruktansvärt ojämnt och dant. Jag tänker inte lägga ut en bild på kanterna utan ni får istället se färgställningen som jag är nöjd med.

Jag hade tänkt ha den på ett mer framträdande ställe men nu har den hamnat i gästrummet, halvvägs under sängen så att åtminstone en av kanterna döljs. Saker som hamnar i gästrummet kan räkna med att snart hamna på Röda Korset eller i soporna. Men än så länge får den vara kvar. Själv ska jag kontemplera det svägerskan sa: "Du kanske ska hålla dig till att virka runda mattor". Jag tror hon har rätt.


Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte.

söndag 13 oktober 2013

Hjärta igen
Så hände det igen! När man har hjärtögonen på sig ser man hjärtan lite varstans... Idag dök det upp ett i muffinsen. För övrigt är jag mycket nöjd med att ha fått två sega projekt klara innan vintern. Även om inget av dem gör sig särskilt bra på bild. Dels har jag satt lökar i jorden och dels har jag gjutit i betong. Jag har aldrig gjutit tidigare men tänkte göra det hela förra sommaren och hela denna men det kom aldrig längre än till tanke. Nu blev det äntligen av och jag hoppas att årets adventsljusstake kan vara i betong. Lite tveksam är jag ändå eftersom blandningen nog var i tjockaste laget vilket jag insåg i sista laddningen då jag råkade göra lite lösare smet.

Nåja, jag ser ändå den här första omgången som en testrunda och är glad att den blev av innan nätterna blir för kalla.

fredag 11 oktober 2013

Sy svansar till utklädningÄntligen har  Pysselstafetten dragit igång! Idag ska jag visa ett pyssel som verkligen gett utväxling om man tänker på minimal arbetsbörda och maximalt användande. Du behöver:

Tyg med djurliknande mönster, jag tog ko, leopard och gul flecce till lejonsvansen
Fransar
Fleece till midjebältet
Kardborreband
Vadd till stoppning


Själva utformningen är enkel:

1. Sy svansen genom att sy ett band i djurtyg. Glöm inte att sy fast frans om du vill ha det. Vänd och stoppa till önskad tjocklek.
2. Mät ditt barns midja. Lägg till ca 15 cm för växtmån, eller mer om du föreställer dig att ditt barn ska leka med svansarna väldigt länge. Sy ett band av fleecen. Jag valde fleece för att det är mjukt och skönt att ha runt midjan och för att man slipper zickzacka det i ändarna. Sy fast kardborren. Lägg den grova sidan utåt så att den inte skrapar mot barnets mage.
3. Sy fast svansen i midjebandet. Jag gjorde detta för hand.
4. Färdigt för lek!

Jag gjorde även en grisknorr i rosa sammet som jag stoppade riktigt hårt. Den höll dock inte så länge utan började krackelera under hård lek och fick till slut kasseras. De andra svansarna har hållit länge och funkat riktigt bra!

Följ stafetten och kika in till Återbruk av ÅsaLi och My own home  imorgon.

torsdag 10 oktober 2013

Amigurumis


Amigurumis! Återigen kommer mönstren från Mia Bengtssons böcker som är väldigt enkla att virka efter. Den första geishan blev lite lång i ansiktet så hon står lite skymd.


More amigurumis. As usual I found the patterns in Mia Bengtsson's books. This is my contribution to Craft Schooling Sunday.

tisdag 8 oktober 2013

African flower


African flower är en ljuvlig liten virkruta tycker jag. Jag har sett en nästan exakt likadan kudde som min i bloggvärlden för inte länge sedan vilket skapade ett ha-begär hos mig. Idag ligger den i min egen fåtölj och jag är så nöjd med den. Har du sett originalet får du gärna meddela mig så länkar jag.


Som vanligt är det lika trixigt att fota röda färger. De blir alldeles för starka på bild för en amatör som mig. Kudden är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte.

lördag 5 oktober 2013

Höstpyssel


Idag har vi ägnat oss åt höstpyssel! Vi gjorde samma sak som de gjort på fritids och målade baksidan av löv och tryckte sedan på papper. Enkelt, kul och effektfullt pyssel.


tisdag 1 oktober 2013

Stickad lampskärm


När höstmörkret rullar in är det skönt med lite mys hemma. Jag har gjort en lite höstligare make-over på en lampskärm och gett den en stickad look. Jag fick repa upp två gånger innan jag fick till passformen. Den är stickad på rundstickor. Med facit i hand kan jag tycka att jag borde avslutat den ett varv tidigare men efter allt upprepande orkade jag inte repa upp avmaskningen igen. Vet sedan tidigare att avmaskning är lite mer arbetsam att repa upp. Det extra varvet syns mest när lampan är tänd. Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte.