.

fredag 30 december 2016

Året som gått

Det börjar bli på sin plats att summera 2016. Jag ser att det blivit mycket textil när jag tittar tillbaka. Det har verkligen varit broderiets år för min del, men jag ska försöka visa lite variation i denna sammanställning istället för enbart broderier.

Januari - jag inledde året hälsosamt med godis av silk clay 
Februari - nu var den hälsosamma tiden över och jag vräkte på med godis från hemgjord godisautomat.


Mars - nu blev det visst till att äta igen. Den här gången påskägg


April - en ny värld öppnade sig när jag upptäckte maskinbroderi. Jag har kanske inte visat så mycket här på bloggen, men har jobbat en hel del med det. 


Maj - som en hyllning till den stundande sommaren blev det en groda i papir mache. Detta är den sak som familjen verkligen hatar och vill få bort. Men än så länge hänger den kvar. 


Juni - ah - äntligen, äntligen är var sommaren här (gud så avlägsen den känns nu!!!) Det blev ett kortvarigt konstverk av washitejp och blommor. Varken washi eller blommorna höll så länge på väggen, men det var fint så länge det varade.


Juli - mobilfodral som glassar. Fina men kan inte säga att vi använt dem särskilt mycket.
Augusti - nu blev det stenpyramider  av stenar som limmats ihop och spraymålats. De här har blivit en favorit. Jag gillar dem mer och mer för varje gång jag ser dem. De sticker upp ur snön och när jag ser dem nu längtar jag till sköna sommardagar på altanen så jag tror att jag ska förgås av sommarlängtan.


September - tårta som dekorerades enligt principen more is more


Oktober - i år har jag försökt använda mig av lite av den mängd naturmaterial som jag samlat på mig och det blev bl a shellpoetry


November - vi gjorde textiltryck av schabloner


December - inte så länge sedan så där minns ni vad som hänt. En av mina favoriter den här månaden var ringar av ull


Det är så kul att tänka sig att jag inte vet vad nästa års sammanfattningsinlägg kommer att innehålla. Jag har visserligen en hel del saker på min att-göra-pyssellista, men det är inte alltid allt blir av. En del saker kan ligga där flera år. Sedan kan det komma en oväntad raket på listan som jag bara måste göra på en gång. Det är ju hälften av det roliga, att inte veta vad man ska ta itu med härnäst. 

onsdag 28 december 2016

Tenntrådsarmband


Storasyster har varit i farten igen. Nu har det blivit tenntrådsarmband till henne själv. Jag tycker hon varit så jätteduktig!


Flätning på gång och hoppsan, där kom visst ett till av hennes armband med i bild.


Hon har till och med gjort ett till mig, vilket gör mig en otroligt stolt bärare. Har haft det på mig ända sedan jag fick det. Tack!måndag 26 december 2016

Stickade sockar


Tack vare faster är vi nu fullt utrustade att möta vintern. Hela familjen har fått sockar i Aloe vera-garn. Garnet innehåller Aloe vera-olja som gör att fötterna blir jättemjuka när man har de på sig direkt på foten. En helt underbar känsla att vakna med varma och mjuka fötter. Stort tack till faster!


Och nog behöver vi sockar alltid, för nu är vintern här. Några av de cyklar som inte fått ordentlig vinterförvaring ser så sorgsna ut i all snö.


lördag 24 december 2016

torsdag 22 december 2016

Janssons frestelseVi firar ofta jul hos min svärfar i någon form av organiserat knytkalas som funkar väldigt bra. På min lott brukar ofta bl a Janssons frestelse hamna. Det är helt perfekt för jag formligen ääälskar Janssons och kan då passa på att göra sådana mängder att jag kan ta för mig rejält utan att behöva tänka på att det inte ska räcka.


Att sedan ansjovisburken är så där retrosnygg skadar ju heller inte. 

måndag 19 december 2016

Skridskor till julgranen
Jag har knåpat ihop ett par små skridskor till julgranen efter modell jag hittade här. Så nu är granen finpimpad med årets hängen. Vi fick ju en låda julgranspynt av min svärfar för något år sedan och den innehöll diverse roliga saker från 70-80-talen men flera av dem har börjat gå sönder och vi har rensat ut många av dem i år så det får allt plats några nya pynt i granen. När det gäller granen har vi principen "more is more", inte kanske den snygga stilrena granen som jag vet att många har, mer den levande, myllrande granen.

fredag 16 december 2016

Portmonnä-ringar
Ännu fler ringar är klara! Den här gången är det en små portmonnäer i super sculpey som jag sedan målade i nagellack.

Även här har jag använt en fingerring som jag limmat fast min lilla portmonnä på. Jag gjorde tre stycken och tyvärr har en av dem, den gröna, spårlöst försvunnit hemma hos oss. Jag har letat på den gröna tjocka ryamattan, som brukar vara ett bra ställe för smådelar att gömma sig i, och i den gröna soffan utan resultat. Den gröna var den som jag helst ville behålla själv, men den kommer väl fram förr eller senare. Den kan ju också hamnat i lego- eller duplolådan, eller i lådan med småleksaker. Suck. Jag gissar att den kommer fram senare, snarare än förr.

tisdag 13 december 2016

Guldbagge i super sculpey


Mitt andra super scupley-inlägg är även det inspirerat av ett Monthly makers pärlinlägg - Alicia Sieverts guldbagge i pärlor. Fast min är i lera. Även den här lerskulpturen blev bränd i ugnen men med lite nagellack funkade det. Jag hade även känselspröt på den men de brändes bort för att de var så tunna.


Ringen som baggen sitter på är en fingerring som har en platta som man bara limmar fast ovandelen på. Pluppen på ryggen av baggen är ett resultat av att jag hade den i ugnen på för hög temperatur (275 grader Celsius är givetvis inte samma som 275 grader Farenheit), fast jag tycker att den, liksom pumporna, inte tog så mycket skada av hettan. Benen blev snyggare med en svart underton och pluppen på ryggen gör inte så mycket. Och att antennerna försvann gör inte så mycket och den brända lukten har vi sedan länge vädrat ut och brandvarnaren är uppsatt igen.


lördag 10 december 2016

Ringar av ull


Jag har kommit på världens enklaste och roligaste julklapp! Ringar av ull! Jag använde ullpärlor som finns hos bl a CC hobby och nålfiltade sedan fast lite ull i annan färg i prickar. Sedan sydde jag fast ullpärlan på en broderiring som har hål som man kan trä nålen igenom. Nu blir det till att jobba hårt i tomtefabriken med nål och ull.

Här hittar du ullpärlor och fingerringarna  här.

onsdag 7 december 2016

Julgranar av tyg och ståltråd


Du har väl inte missat att Monthly Makers har presenterat sitt decembertema - jul. Du kan lägga upp en kommentar hos månadens värd Anna Maria Larsson under hela december. Jag spinner vidare på förra månadens tema, metall och har gjort granar av tyg och metall. Åsså en liten träpärla. Trä- och metallslöjd och textilslöjd, allt i ett och samma bidrag. De här granarna kan jag verkligen rekommendera. Mycket enkla att göra och så blir de fina tycker jag. Rita upp en gran på tyg. Klipp ut fram- och baksida. Lägg en lång najtråd genom hela och sy över najtråden. Lämna en bit öppet längst ner och stoppa granen genom hålet. Zick-zacka igen hålet. Böj till najtråden och trä på pärla och böj till för att få pärlan att stanna kvar.Här hittade jag originalbilden men länken går till hela bloggen, så den kanske är svår att hitta. Mina granar är i princip som originalet förutom att jag satt en pärla längst ner istället för att sticka fast dem på en bit drivved. Jag kommer att hänga upp mina i nylontråd. Det här tror jag kommer att bli årets favoritjulpyssel för mig, rent av favoritjulpysslet för flera år framåt, så roliga var de att göra.


Jag har fotat mina granar innan jag hängde upp dem men de hänger nu i en nylonlina fäst i toppspiralen.söndag 4 december 2016

Granar av kottar


Ett superlätt och enkelt julpyssel är att spraymåla kottar gröna och limma fast pärlor. Jag satte en stor träpärla i botten för att få dem att stå bättre. Lite små, enkla pyssel får man allt ta till i dessa julstökstider.

torsdag 1 december 2016

StåltrådshusDet där med ståltråd var rätt kul så jag provade på att göra ett hus också. Det var verkligen inte det lättaste eftersom hus består av raka vinklar och linjer, något som var rätt svårt att få till som jag ville det. 
Någotsånär blev det i alla fall, men jag var tvungen att fylla i med textil för att få lite färg och för att man lättare skulle se vad det föreställde.


Nu tror jag att det blir en liten metallslöjdspaus och jag återgår till textilverkstaden och gör lite mjukt julpyssel, som jag var i full färd med innan Monthly makers kom in och störde mina banor. Jag säger som Eeva Kilpi gör i sin dikt:

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in, 
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens. 
Välkommen.

tisdag 29 november 2016

Gran av tårtpapper


Snöig gran gjord av tårtpapper, ett grillspett och träpärlor och en träkloss som bas. Jag hittade idén till granen på Pinterest med bloggen som den länkar till verkar inte finnas mer. Jag hade exakt tre tårtpapper hemma och de var alla av samma storlek så det fick bli tre identiskt stora cirklar istället för tre av olika storlekar som den jag fann via Pinterest men jag tycker det funkade bra i alla fall.Jag har provat lite olika ställen för granen men gillar den bäst mot vit bakgrund. 


lördag 26 november 2016

Pärlade hjärtan och julgranskulor i ullVi har gjort lite nya julgransprydnader i form av hjärtan och julgranskulor. Till julgranskulorna använde jag en frigolitkula som jag lindade in i ull och sedan knöt in i en nylonstrumpa innan de fick ta sig en svängom i tvättmaskinen. Då tovar sig ullen riktigt fint kring kulan. Sedan nålfiltade jag ett hjärta. Synd bara att jag endast hade en frigolitkula kvar. Man kan ju göra alla möjliga färger och mönster; snöflingor på blå botten, en tunn spiralslinga kring hela kulan, en tomte, en blå himmel med små, små stjärnor...Istället blev det desto fler hjärtan. Jag har en gång köpt fyra röda tallriksunderlägg av röda träpärlor. Jag trodde det skulle bli en enkel match att repa upp nylontrådarna för att frigöra pärlorna men de var trädda kors och tvärs och det tog en evighet att få bort alla trådar. Jag tänkte mig att man som med en stickning eller virkning skulle kunna börja i ena ändan och så lossnade alla. Men underläggen var inget hastverk från den här sida milleniumet utan säkert något från den tiden då inte allt var slit och släng. I slutändan har jag i alla fall röda pärlor i överflöd.

Hjärtana gjorde vi genom att trä upp pärlorna på en ståltråd, formade ett O och böjde till en ögla. Slutligen tryckte vi till O:et till ett hjärta. Jag tycker de påminner lite om torkade rönnbärshjärtan.

Det röd-vita bomullssnöret tycker jag blev pricken över i:et på båda prydnaderna. Det kommer från CC hobby.


onsdag 23 november 2016

Kort med pop-up kaffekopp


Och när jag ändå var inne på te och kaffe, i förra inlägget, fortsätter jag i samma anda och visar en kaffekopp i papper. Pappersskapande är egentligen inte min favorit men nu har jag provat ett pop-up kort som faktiskt blev rätt så bra. Det föreställer en kaffekopp som vecklar ut sig när man öppnar kortet. Det ser mycket mer avancerat ut än det faktiskt var att göra.

En bra och enkel beskrivning på hur du gör kortet finns här.Det blev till och med två kort. På det andra gjorde jag en slinga ånga som kom upp ur koppen. Längst ner ser du hur det blir när man börjar vika ihop kortet.