.

måndag 31 december 2012

Gott Nytt År


Mitt uppe i förberedelser inför nyårsmiddagen. Årets sista skälvande timmar. Förut hade jag alltid förväntningar på att nyårsnatten skulle vara något speciellt men år efter år i avsaknad av att det där lilla extra skulle hända har gjort att jag numer har siktet inställt på god mat i goda vänners lag. Millennieskiftet var sista spiken i kistan på den fronten. Till kvällens middag blir det broderade linneservetter. Inte så praktiskt, men en lyx att unna sig till nyår och andra familjära tillställningar. Gott slut!

lördag 29 december 2012

Varm choklad


Uppdukat! Jag har tagit ledigt hela jullovet och försöker nyttja det till att vara ute med familjen. Idag har vi bakat barndekorerade småmuffins och ätit dem till varm choklad. Det värmde gott när man varit ute.

onsdag 26 december 2012

Prinsessan på ärten


Jag har ägnat mig åt lite pyssel i pauserna mellan att umgås och äta. Det resulterade i prinsessan på ärten. Sängen är gjord av ståltråd som böjts med hjälp av tång. Oerhört tidsödande, krångligt och lämnade värkande händer efter varje pass. Dunbolstren och täckena har jag sytt och stegen är gjord av snöre och tändstickor. Ärten av trolldeg som målats grön. Prinsessan själv sover trots ärten. Kan inte vara äkta sessa.

måndag 24 december 2012

God Jul


Önskar er alla en God Jul! Vill du göra ett eget clementinljus är allt du behöver clementin och olivolja. Sedan loggar du in här för att se hur man gör.

söndag 23 december 2012

Ett hjärta till jul


Repriserar julpyssel från förra året och hoppas ni har julstökat klart och kan inleda ett lugnt helgfirande.fredag 21 december 2012

Julpyssel


Pukor och cymbaler! Jag har hittat till Pysselbolaget, en blogg fylld av massa pysselinspiration för vuxna och barn. Hit kommer jag att återkomma. Vi skred genast till verket och gjorde granar av sugrör och pärlor.torsdag 20 december 2012

Paketinslagning


Torsdagens tema i Fabriken är paketinslagning. När jag började experimentera med olika paket kunde jag knappt sluta. Jag siktade in mig på olika sorters dekoration på paketen. Snören behöver ju inte vara av papper utan kan vara av tyg eller garn.
Ett varv snöre fungerar bra, men lika bra går det med flera varv.
Rosetter kan även de göras av olika material. Här är det en egengjord som jag hittade här. Man kan också göra rosetter av piprensare.Ett paket med utstansade hjärtan som jag limmat upp med limpistol.En annan variant av piprensardekoration på ett paket inslaget i tidningspapper.tisdag 18 december 2012

Tenntrådsarmband


Första tenntrådsarmbandet klart! Jag har snappat upp att lädersömnad är ett område som jag aldrig prövat. "Så kan det ju inte förbli" tänkte jag och skred till verket. Jag har alltid trott att det var segt och jobbigt att pressa igenom nålen genom skinnet. Det stämde till viss del, men med en skinn-nål gick det lite lättare. Blir det fler? Nja, kanske ett par till.


Titta nu in till Husmorsskolan för att titta på andra handgjorda saker.

söndag 16 december 2012

Pepparkakshus


Så är årets pepparkakshus färdiga. Det är bara att inse att äldsta dottern inte är så liten mer. Hennes tak ser ni ovan och mitt nedan. Hon skar ut bitarna till huset på frihand och dekorerade taket mer noga än jag brydde mig om. Fast ihopsättningen får jag ännu ha patent på.


Egentligen ligger detaljerat pillande för mig. Jag ryser vid bara tanken på att jag måste utföra detaljprecisionsarbeten, så pepparkakshus har länge varit ett no-no för mig. Tack vare tips från Ninette.Som synes vittnar slutprodukten om mitt ointresse för precision. Jag lägger ribban vid att det ska vara roligt att pyssla med barnen. Yngsta dottern verkar gå i mina fotspår. För henne räcker det med symbolisk dekoration - en godis per hussida.
Detta är min söndagsbild i Fabriken. Fler finns. Gå dit och titta.


lördag 15 december 2012

Hus i ljus


Lagom till jul har jag pysslat ihop små hus i filt. De här har jag hittat på Craft and Creativity, denna eminenta källa till inspiration. Här hittar du mallar till kyrkan och husen. Inuti finns batteridrivna värmeljus från Claes Ohlsson. Betydligt säkrare än min hemsnickrade adventsstake. 
Som vanligt greps jag av pysselmani och utvecklade mallen till en högrestånds-gård och sedan till en hel  riddarborg. Där stannade det eftersom storleken gjorde att filten började vika sig lite. Borgen blev lite svajande, vilket för tankarna till Pisa.
torsdag 13 december 2012

Vardagsrum


Vardagsrummet är tillsammans med köket det rum där allt händer. Vuxna och barn ska samsas här och fast jag gärna vill hålla golvet leksaksfritt är det ofta någon leksak som dröjer sig kvar. Här är det en helikopter som landat.


Glädjen över det nygamla bordet håller i sig. Bordet är nytt för i höst hemma hos oss och jag är så nöjd, både över bordet och över att jag har en man som gillar färger.


En annan sak jag skattar mig lycklig över är att jag köpte två olika överdrag till min IKEA-soffa när den var ny. Det kändes som en extravagans då men det är oväntat uppfräschande att byta färg då och då.


Genom att byta tyg både på väggen och på soffan kan man få ett helt annat utseende på vardagsrummet   snabbt och lätt. Eller ja, man hade kunnat få det om det nu inte varit så att jag är helt såld på grönt. Fortsätt nu till Fabriken och titta in till de vardagsrum som presenteras där.