.

lördag 29 november 2014

Årets ljusstakeVi har alltid en ny ljusstake första advent. I år blev det en enkel variant med den gamla klassiska hållaren med vitmossa och nytillskott gjorda i trolldeg. Vi fick till en superhärlig deg med mjöl, vatten, salt, olja och citronsyra och färgade den med pastafärger. Det blev lussekatter, pepparkakor, polkastänger och en liten marsipangris. Hoppas ni alla har en skön advent.fredag 28 november 2014

Betongkudde


Ytterligare ett betongalster är färdigt. Jag har en depå i källaren av de saker jag gjöt i våras och gör klara dem lite pö om pö. Jag tror detta är den sista, med reservation för att jag kanske har fotat någon mer sak men glömt att blogga den. Det finns en anledning till att denna kudde är kvar till sist - den levde inte upp till min inre bild av den. Dessutom vet jag inte vad jag ska ha den till. Tänkte ha smycken på den men den passar inte alls till det när jag satte dit den stora knappen i mitten. Tänkte också göra någon form av installation med en Askungesko på den men knoppen satte P även för det.

Till gjutform hade jag en plastpåse som jag lade i sandlådan med en mindre sten på för att skapa en grop för knappen. Själva knappen gjöts i en sådan där liten plastbehållare som man får i Kindereggs.

onsdag 26 november 2014

Ljus med skugghjärta


Det börjar närma sig att julpynta och jag ser till min förvåning att många redan låtit startskottet gå. Själv har jag hållit rätt hårt på att inget julpynt kommer över tröskeln innan första advent men det blir allt svårare att låta bli. I väntan på detta visar jag en ljus"lykta" som jag gjorde för länge sedan. Jag tjatade på min pappa att snickra till en värmeljushållare med en skåra för en glasskiva. På denna målade jag ett hjärta. Den är riktigt fin när skugghjärtat på väggen fladdrar efter lågans fladdrande. Ingen bra beskrivning varken i text eller bild. Den här måste nog upplevas för att man ska förstå dess skönhet. Ni får använda fantasin.söndag 23 november 2014

Gipsgjutning av adventskalender


Ett tips inför december är att införskaffa en chokladkalender för en tia. Efter jul, eller tidigare om man väljer att äta upp allt tidigare, är att pilla loss den delen där chokladerna sitter. Den passar utmärkt som gjutform för gipsgjutning. Vad ska man nu ha dessa små gipsfigurer till? Tja, vi målade bara dem och det var nog för barnen men man kan ju göra hängen till julgranen av dem, pryda skyltar, julgrupper och lite av varje. Se bara upp så att ni inte får en av de tråkiga kalendrarna där alla choklader utom julafton har samma form.(Vad har hänt med min syn - två av bilderna är ju felvända! Ni får väl bortse från det, tror nog ni fattar i alla fall).

lördag 22 november 2014

Julförberedelser

Pepparkaksformarna kryper fram ur dunkla vrår. Raka i ryggen och redo för den årliga tjänstgöringen. Är barnen redo för den årliga bakningen? De har varit redo länge. Är mamman redo för den årliga tjänstgöringen i köket? Suck. Ja, hon får väl bli det om inte annat. Kavla upp ärmarna, knyt fast förklädet och kom igen. Ibland känns det jobbigt att julen kommer just när den gör det.

torsdag 20 november 2014

När barnen lagar mat..Nu är det ju så att min dotter inte bara kan virka. Hon kan även laga spaghetti. Och då blir det ju inte alltid som man tänkt sig. Det stämmer kanske inte alltid överens med den bild man som mamma har av spaghetti när man sätter sig till bords. Den här gången blev det ju en rolig överraskning, i alla fall om man jämför med de svart-gråa spaghettin vi fick i samband med Halloween. Man äter med ögonen, det är helt klart.


tisdag 18 november 2014

Minionhandledsskydd /Minion wristwarmers


Entrè de dottervirkade minionhandledsskydden! Jag gillar att hon experimenterar på fri hand. Jag sydde fast ögon och mun när hon presenterade mig med de färdiga delarna. Hon vet hur hon ska charma sin mor. När hon kommer med delarna och visar vad hon gjort blir jag så extatisk att jag givetvis genast lovar att göra klart de sista (läs trista) detaljerna.

This time it is my daughter who is contributing to Craftschooling Sunday with her minion writswarmers. She made them by herself and presented me with the finished parts and left me to sow on the eyes and mouth, which I happily did since I am so happy that she has taken after me when it comes to crafting.

Med ett "lånat" bidrag deltar jag alltså i Husmorsskolans symöte denna gång och även på Craftschooling Sunday.

lördag 15 november 2014

Fototriss: På markenIdag vänder vi blickarna mot marken i Fototriss. Underbart tema eftersom marken just nu är så vacker. Och det ska ändå komma från en som inte gillar vinterhalvåret. Gång på gång får jag ge efter för insikten att även denna del av året kanske inte är så dum att titta på. Så även idag. 
fredag 14 november 2014

Wallies


Kom på att jag kanske glömt att visa min egen wallies. Den här är köpt på Panduro för evigheter sedan men jag trivs fortfarande med den. Den sitter i hallen och ugglorna spanar in allt som händer. I brist på husdjur har vi våra hall-ugglor. Vissa walliesar kan börja lossna rätt snabbt har jag märkt men den här har verkligen hållit. Tror vi är inne på femte eller sjätte året nu. Ett bra köp, särskilt som det var rea. Synd att man aldrig innan vet vilka köp som blir bra och vilka som blir dåliga.

torsdag 13 november 2014

Wallies till barnen


Barnen har tjatat om att få Wallies på väggarna. De har även velat ha fototapet på en fondvägg i sina rum. Det avgjorde saken. Wallies är ju avsevärt billigare. Dessutom passar det bättre till barnens ombytlighet. I det ena rummet blev det en gren med en fågelholk. (Men varför i herrans namn ser den så sned ut på fotot - det gör den inte i verkligheten. Eller? Var tvungen att kolla. Den är inte sned på riktigt, bara på fotot).


Detta är mellandotterns vurm nu för tiden - skönhetsprodukter. Hon är precis i början av det. Jag fruktar att det inte kommer att avta inom det närmaste halv seklet.


Överkastet är vändbart och vänds också ofta.


I den andra dotterns rum blev det en körsbärskvist. Även här är det skönhet som gäller (hon är två år äldre) men hon har allt i sina gömmor i byrån.

tisdag 11 november 2014

Husvagn / Caravan


Eftersom sonen är så besatt av bilar sydde jag en husvagn till honom efter att ha sett en supergullig husvagn på Pinterest. Naturligtvis blev detta ingen hit hos honom. Det ska inte vara mjuka fordon utan hårda som kan krocka med varandra så att det säger "PANG". Det misstänkte jag redan innan, men ni vet hur det kan vara, man uppfinner ett skäl till att göra ett pyssel man vill och tänker att det nog kan komma till användning fast man vet att det inte är sant. Jag får väl ha den som nåldyna då även om jag vid det här laget redan har ett gäng sådana.


After having seen this on Pinterest I decided to sow a caravan myself. I tried to give it to my son who is very keen on vehicles of all kinds. Needless to say he disregarded it because it was too soft and would not make any sound when colliding with his car toys. And deep down I knew he would not like it all along. I just wanted an excuse for making this caravan. I guess I have to use it as a pin cushion, although I already have numerous pin cushions. You'll find more craft at Craftschooling Sunday.


lördag 8 november 2014

Buckliga burkar / Planting in tins


För att motverka höstmörkret har jag ägnat mig åt plantering. Jag såg några superfina krukor av konservburkar på Pinterest (originalen finns här) och kunde ju inte vänta till våren för att komma igång med planteringen. Nu är inte plantering min starka sida och heller inte särskilt intressant tycker jag. Men jag har ändå lyckats snappat upp att paprikafrön växer som gräs. Och minsann, trotsade inte dessa små kärnor mörkret på dessa breddgrader! Se så fint de kommit upp. Fröna i början då de precis grott och vänder sig mot det lilla ljus som finns. 


Burkarna innan jag målade dem. Jag tog en hammare och bucklade till dem med skaftet så att det skulle bli långsmala bucklor. Det var rena lyckträffen. Jag stod med hammaren i högsta hugg och skulle just drämma till med hammarhuvudet när jag besinnade mig och tänkte att det kanske skulle bli bättre med bredsidan. Jag har gjort hål i botten genom att slå en spik genom bottnarna för att dränera överflödigt vatten från mina små plantor. Se fler pyssel på Craftschooling Sunday.

When I found this on Pinterest I felt I just had to try it myself. Because it is November not many things grow here. I decided to try my luck at peppers and it grew despite the little sunlight we get at this time of the year. Prior to painting the empty tins I had a go at them with a hammer. I used the shaft instead of the head to create the kind of dents I wanted. 

Have a look at more crafts at Craftschooling Sunday.

torsdag 6 november 2014

Tävling på Luna DsignTävlingsdags på Luna Dsign. Tyvärr är det inte en av de underbara sydda figurerna man kan vinna utan en målarbok. Den verkar också fin men mjukisdjuren är bara fööör underbara, eller vad säger ni?


tisdag 4 november 2014

Täcken till systerYtterligare två UFO har nu blivit klara tack vare Lopplisas uppmaning att färdigställa UFOn. Bakgrunden till de här är att jag sytt två lapptäcken till min systers barn. När jag syr så är det lustbetonat och jag bryr mig inte så mycket om det praktiska och tråkiga. Till exempel storleken. jag syr ett mönster och så blir storleken lite som det faller sig. Jag tänkte att de skulle ha dem som filtar. Några år efteråt visar det sig att de vill ha dem som överkast till sängarna och då är täckena både för korta och för smala. Alltså frågade syster mig om jag kunde göra dem lite större. Man blir ju glad över att de vill ha dem framme så jag lovade att förstora dem. Tyvärr är ändringssömnad och lappning och lagning inte min melodi, som min man ofta påpekar. (Han tycker att det varit bra om man haft någon nytta praktisk nytta av min sömnad.) Så ni förstår att det tagit emot att få till förstoringen av täckena men nu är det gjort!


Det ville till lite sprättande, mycket mätande och huvudkliande och det blev väl inte så där alldeles rakt och perfekt men klara blev dem. Den mörkblå kanten är ny även om det var en annan mörkare kant där innan och jag är nöjd med både resultatet och att jag fick de gjorda till slut. Motivet på det ena täcket är katter i hus och på det andra katter i båtar. Hoppas nu att det dröjer till 15 december då nästa UFO ska vara klart till Lopplisas utmaning för även om det är kul att få saker klara så tar det ju emot att göra de klara. Det är väl därför de är UFOn. Och nu när jag äntligen är klara med de här lägger jag dem även till Husmorsskolans symöte. 


söndag 2 november 2014

Ljus och mörker


Ljus och mörker är verkligen ett passande tema för Fototriss en helg som denna. Faktum är att jag tog de här bilderna fredag kväll och sedan på lördag morgon läste jag om temat. Roligt när det stämmer så väl. Fasterstickade sockar på fötterna


Efter att jag visade de fasterstickade sockarna tidigare var det någon som ville se dem på. En tidig morgon lyckades det bli ett par bilder. Så här ser de alltså ut. Bekväma och sitter bra så väl som vackra.


lördag 1 november 2014

Living life on the edge


Djupfrysta hallon lär vara den produkt som ger i särklass flest fall av magsjuka. Åtminstone om man får tro min man som snappat upp statistiken någonstans. Ändå älskar jag dem. De ger en smak av sommaren, även om de färska är avsevärt bättre. Vi äter kilovis av dessa en normalvinter. Ännu har hållit oss friska. Men för att behålla husfriden har vi varit tvungna att börja värma dem innan, vilket minskat konsumtionen något men emellanåt smyger jag till mig några frysta bär. Living life on the edge i den vardagliga ankdammen.

Lysknapp


Lysknapparna i mitt hus är från 50-talet. Nu nytillverkas knappar i 50-tals stil och egentligen borde man kanske byta ut elapparaturen i huset till nyare av säkerhetsskäl, men det har inte blivit av än. Tills vidare får jag njuta av originalsakerna. Det är verkligen lustigt att tänka sig att andra människor har rört vid dessa knappar när de stigit upp på morgonen och när de lagt sig på kvällen. Ibland har de vaknat till dagar som skulle bli de bästa i deras liv och ibland har de gått och lagt sig efter dagar tunga av sorg och bekymmer. Och inget av deras liv finns kvar i huset, utom ytan.