.

tisdag 29 augusti 2017

Tårta i två våningar


I somras försökte jag mig på en tårta i två våningar. Det fungerade över förväntan. En grillpinne som stagade upp hela skapelsen behövdes dock, men jag prydde den med en wasitejp-flagga.

onsdag 23 augusti 2017

Fasterstickat


Visar vantar som stick-gurun barnens faster stickat. Tycker de är gudomligt snygga! Överst Gudrun-vantar. Mönstret kan köpas här. Gillar att den knutna näven hamnade mitt i det orange-röda fältet. Det blir liksom mer kraft i det då.


Den här vanten har jag tyvärr inte namnet på men gillar den också. Jag tror faktiskt att jag hade dessa båda vantar i bakhuvudet när jag såg framför mig hur mina tovade vantar skulle bli. Fantombilden jag hade i huvudet var ju svart bakgrund med rosa-rött-orange motiv. Men jag gillar mina också även om de inte blev som fantombilden och det är ändå sällan en fantombild stämmer.

tisdag 22 augusti 2017

Tenntrådsarmband


Storasyster har varit produktiv igen... under sommaren har det blivit en hel del tenntrådsarmband :)

söndag 20 augusti 2017

Tovade vantar: monthly makersDags att visa resultatet av Monthly Makers klädtema. Ja, så blev då mitt bidrag klart ändå: maskintovade och nålfiltade vantar.

När man maskintovar stickar man först enorma vantar i yllegarn som man sedan krymper genom att tvätta i maskin. Hos Ullcentrum hittade jag ett bra mönster som är mycket enkelt att förstå, även om man inte har så stor stick-vana. Jag gjorde herrmodellen för jag är rätt lång och vill inte ha vantar som är för små. Hellre lite större. Under arbetets gång hann jag ändå bli ganska orolig eftersom jag två gånger fick åka och köpa mer garn. Vantarna mätte till sist 36 cm, vilket kändes lite för stort.


Så här såg det ut när en vante var nästan klar. Den såg ut mer som en benvärmare än en vante. Min motivation inför att börja sticka vantar var väldigt låg och i detta skede var den ännu lägre, men jag är glad att jag slutförde det. Det gick faktiskt rätt snabbt att sticka när jag väl kom igång.

När vantarna var färdigtstickade slängde jag i dem i en vanlig 60 graders tvätt med lite andra plagg och visst blev de mindre men inte tillräckligt. Efter ytterligare en tvätt började det likna något och till min glädje passar de faktiskt. Jag hade gärna sett att de var lite smalare men det funkar även som de är nu.


Nu var jag äntligen framme vid det roliga - nålfiltningen. Jag hade sett framför mig att det skulle bli ett mönster i rosa, orange och rött men jag hade inte de färgerna på ull. Istället för att köpa ull valde jag de färger jag redan hade hemma och jag gillar resultatet. Nålfiltning är så roligt att jag nästan hade svårt att slita mig och mönstret växte och växte.


Här tänkte jag att vantarna var färdiga, men sedan lade jag till lite fler smådetaljer i den övre halvan.

Här är det färdiga resultatet. Mönstren blev inte helt identiska på de två vantarna men det gör ingenting tycker jag. Det ser bara mer handgjort ut, ifall man skulle få för sig att jämföra dem, vilket man sällan gör. Lite extra nöjd är jag också över att jag den här gången lyckades fota arbetsgången. Anledningen till det var att jag inte var säker på om jag skulle hinna klart och i så fall tänkte jag visa resultatet så långt jag hann.

Hos Elsa Lisa Larsson kan du se fler bidrag på temat kläder.

torsdag 17 augusti 2017

Macarons i trolldegPysselstund! Trolldegen är verkligen den bästa leran tycker jag. Billig och lätt att arbeta med. Här är lite bakverk i trolldeg som vi färgat med pastafärg, vilket är den bästa matfärgen tycker jag. Dryg och ger bra färg, men inte direkt billig. Men ställer man priset i relation till hur dryg den är blir den nog prisvärd jämfört med karamellfärgen i alla fall.måndag 14 augusti 2017

TrekantssjalPå tal om temat kläder tror jag inte jag visat den trekantssjal jag virkade till min dotter. Den var superenkel att virka och rätt rolig också, särskilt som det gick så fort. Nu hade det ju varit finfint att kunna visa den som bidrag till Monthly Makers men den här är gjord för ett tag sedan och inte den här månaden. Till den här månaden har jag börjat sticka ett par vantar och de verkar bli hiskeligt stora. Jag tror inte det garn jag har kommer att räcka. Men vi får se....fredag 11 augusti 2017

Monthly makers: kläder


Monthly makers tema för augusti är KLÄDER. Läs mer om det hos Elsa Lisa Larson. Jag brukar alltid gilla temana och ibland kan de vara lite kluriga men den här gången var det absolut inget i temat som tilltalade mig. Men desto större utmaning och jag tänker definitivt vara med just för att det är ett tema som verkligen inte passar mig.

Jag tänkte genast på klädesplagg man kan ha på mig och kunde inte bredda begreppet och bestämde mig rätt omgående för att det enda jag kan tänka mig att göra är vantar i så fall. Det är väl det minsta klädesplagget man kan tänka sig, ja, förutom typ trosor då. Jag har tidigare gjort tovade vantar och det var ändå rätt roligt.Nu hade jag tänkt att det skulle bli ett par svarta vantar men jag vet inte om jag hinner sticka klart dem. Jag har satt igång med racerfart men vet inte om jag orkar hålla ut genom hela andra vanten. Normalt sett kan jag driva upp min arbetsfart rätt bra av inspiration, men den här gången känner jag att den tryter. Det är ju inte så kul att göra vinterplagg när man ännu har lite sommarfeeling kvar. Som att man åkallar vintern och det är det sista jag vill göra. 

Skriver det här inlägget för att jag ska känna pressen att göra klart vantarna nu när jag skrivit vad det är jag ska göra. Så nu är det bara att kämpa på....

tisdag 8 augusti 2017

Blomkruke-hack


När vi läser till lillebror i sängen använder vi mobilernas ficklampor som läslampa. Nu har vi gjort ett blomkruke-hack för att få en hållare för mobillampan. Vi tog en blomkruka för balkongräcken, tex en sådan som finns här. Sedan var det bara att plocka fram kniven och karva, karva, karva tills det bara var en behållare på framsidan kvar och en bit på baksidan. Vi har haft svårt att hitta en kläm-spot som passar till säng-gavlen som är rätt tjock men nu har vi fått till det.


lördag 5 augusti 2017

Sensommarkvällar


Så tråkigt att sommaren snart är slut men visst är det vackert med sensommarkvällar? Man ser ju inte solen gå ner förrän nu eftersom det är så ljust tidigare.

onsdag 2 augusti 2017

Henna-hand


Jag hade en eyeliner som jag inte längre använde och gav den till mina barn. Efter en timme kommer min dotter ut med en variant av hennahand. Riktigt snyggt tycker jag!