.

fredag 29 november 2013

Ny kalender och förra årets adventskalender


Lagom till det nya året tar slut har jag gjort en ny kalenderlist. Själva kalendern brukar jag skriva ut från någon gratissite på nätet men den behöver liksom en inramning. Jag har också varit sugen på att använda tangenter till något. Dessa har jag sprättat loss från elektronikcontainern på återvinningen. Äldsta dottern skämdes rejält. Hon börjar bli i den åldern.Tidigare hade jag en hel platta men den var gjord av masonit som var så tunn att spikarna efter ett tag föll ur. Så här såg den ut.


Det är med värme jag även drar mig till minnes förra årets adventskalender som jag gjorde till mig själv. Tyvärr ledde det till att det blev lite för mycket av det goda, så i år är dylika saker bannlysta. Ingen idé att liksom svulla före julen. Det blir tillräckligt ändå under julen. Men den var underbar så länge den varade och ett synnerligen gott minne.
Förra årets adventskalender finns här

Kalender som är för tunn finns här

onsdag 27 november 2013

Ätbart glitter

Så här inför jul kan det vara bra att fylla på i de ätbara pysselförråden. Här hittade jag en enkel beskrivning på hur man gör ätbart glitter.


Blanda socker och karamellfärg. Tag så lite färg som möjligt. Vi gjorde en för blöt och det glittret klumpade ihop sig.


Låt stå i ugnen 10 minuter på 175 grader. Klart! Vi belv helt klart nöjda med resultatet men det blev inte det där superglittrande glittret som bilderna i källan utlovade. Kanske har de annan typ av socker i USA?


söndag 24 november 2013

Spiktavla / 3D picture


Förra veckan visade jag ett pyssel som förenar trä- och syslöjd och idag är det dags för ännu ett. Inspirerad av Tant Ninette har jag gjort en gammal hederlig 70-tals tavla där man virar tråd runt spikar. Roligt, enkelt och retro blev resultatet. Se fler pyssel på Craft Schooling Sunday.


Today I have made an old fashioned 3D picture created by nails and yarn. I found the inspiration at Tant Ninette's fabulous blogg. This is my contribution to Craft Schooling Sunday.

Fototriss


Temat för veckans Fototriss är minnen. Här kommer några sommarminnen från lekstugan. Det finns inget bättre än sommaren! Men nu är den avlägsen. 

lördag 23 november 2013

Betonggjutningen - ett misslyckat projekt


I år föresatte jag mig att prova lite betonggjutning för att göra en ljusstake. Det var första betonggjutningsförsöket och det gick si så där. Jag tänkte göra en ljusstake genom att gjuta toppen av Lokaflaskor med betong. Fiffigt nog tryckte jag ner ett ljus i flaskans mynning så att det skulle bli en grop i ljusstaken, perfekt för ett ljus.


Det är visade sig bli helt misslyckat. För det första syntes texten "Loka" mycket tydligt på det färdiga alstret. Jag hade inte fattat att det skulle bli en sådan exakt avgjutning att minsta lilla gruskorn skulle synas. Jag hade inte ens sett att texten var gjuten i plasten. Nåja, det hade jag nog kunnat stå ut med genom att täcka med mossa eller liknande. 


Värre var att själva ljusen omöjligt gick att bända loss från ljusstaken. Jag trodde i min enfald att ljuset var så pass vaxigt och glatt att det lätt skulle glida ur ur cementen men det var ju heeeelt fel. Hur jag än lirkade och trixade, slog och bände satt det som berget. Jag fick inte ut ljuset ur en enda av mina fyra ljusstakar. Så till slut såg jag ingen annan råd än att lämna hela projektet. Det som skulle bli min adventsljusstake ligger nu i soporna.


Jag provade också att gjuta i toarullar. Även det helt misslyckat. Det skulle också bli ljusstakar men cementen blev på tok för tjock. "Blanda till en tjock gröt" stod det på förpackningen men min tolkning av tjock gröt var nog fel. Jag skulle gått på konsistensen "gröt" så hade det kanske blivit lite bättre. Min smet blev så tjock att toarullarna inte höll ihop utan bröts av. Alldeles för tjock smet gjorde att rullarna inte fylldes utan stora håligheter av luft bildades.

Mitt första försök till att gjuta i betong blev alltså långt ifrån bra. Gjorde en till variant som lyckades lite bättre. Kanske figurerar den på bloggen om ett tag. Vi får se om jag får till det. Om inte så kommer jag att lägga betonggjutningen bakom mig för ett bra tag, vilket kanske ändå blivit fallet pga vintern. Vi får se om jag tar mig an det igen. Någonsin. Är det förresten någon av er skickliga gjutare som kan rekommendera hur jag skulle gjort för att få ut ljusen? Smort in dem med olja eller gladpack innan gjutningen, kanske?

onsdag 20 november 2013

Pärlplattejulgran / Homemade kit - Christmas tree


Nu har startskottet för julpysslet gått! Äldsta dottern har gjort ett hemgjort julgrans-kit som man bygger ihop och sedan är det fritt fram att dekorera sin egen gran. Jag känner mig lite efter i startblocket. Den där julpysselkänslan har inte infunnit sig än. Kanske får jag bygga lite i kittet för att komma igång? Detta är mitt bidrag till Craft Schooling Sunday.


My oldest daugher surprised my by making her own Christmas tree kit. I hope this will kick start the Christmas feeling which has not yet arrived. This is my contribution to Craft Schooling Sunday.

tisdag 19 november 2013

Broderade kort


Till Husmorsskolans symöte idag vill jag visa mina broderade kort. Superroliga att göra och kanske även roliga att få? Den första omgången jag gjorde blev helt misslyckade då jag i slutskedet skulle limma fast en baksida som dolde stygnen och som lämpade sig bättre att skriva på. Tyvärr använde jag ett lim som gick igenom och motivet på fotot fick färgförändringar. Aaargh!!! Det vara bara att slänga korten så fort som möjligt och börja från början en annan dag. 

Inspiration till korten hittade jag här.

söndag 17 november 2013

Enkel ljuslyktaJordens enklaste ljuslykta gör du genom att limma valfri bild på en glasburk och lysa upp burken med batteridrivet värmeljus. Inspiration till denna hittade jag här. Detta får bli mitt inlägg till Fabrikens söndagsbild. 

fredag 15 november 2013

Kakor i tre våningarIdag har vi gjort fantasieggande kakor i tre våningar. Det blev allsköns färger och mönster. Mängden fascinerar mer än den enskilda kakan och eftersom man äter med ögat lika mycket som med munnen blev det naturligtvis supergott. Vi kunde inte hejda oss så de flesta av dessa minimuffins gick åt på fredagsmyset som följde baket. Välförtjänt belöning!

onsdag 13 november 2013

KritlekIgår har vi provat att smälta ihop kritor i små muffinsformar och på så vis få helt nya kritor. Mest roligt var nog att se hur vackra de blev. Själva ritandet kom i andra hand.måndag 11 november 2013

Presentförpackning / Present in a tin


Jag tror det var hos Kinoko  jag såg detta återanvändningstips av konservburkar som presentförpackningar.


Man tager en konservburk, öppnar botten och äter upp innehållet. Den här gången var det oliver så det gick bra att klämma ett par burkar så där rakt upp och ner (hoppas ni inte tror att jag verkligen gjorde det).


Man tvättar ur burken och fyller den med lämplig present. Därpå klipper man ut kartong som man limmar fast i botten. Klart!

Mest effektfullt blir det om man tar burkar som med självöppningsmekanism, dvs de som inte kräver burköppnare. För att ytterligare öka effekten kan man lägga i lite silkespapper i burken och gärna en personlig hälsning så att mottagaren får fundera lite på hur man fått in det i burken.
Grattis! Det gäller att hålla i minnet vad som är upp och vad som är ner. Silkespappret måste i innan presenten. På den runda burken hade jag lite besvär med just upp och ner. Limmade på fin rosa mini-bollfrans och upptäckte sedan till min irritation att jag satt den i nederkanten på burken. Detta är mitt bidrag till Craftschooling Sunday.


 Today I'd like to share recycling of tins into nice present wrapping. Take a tin, open the bottom, empty and wash the inside. Fill the tin with a nice present and why not add a personal greeting, cut out a piece of cardboard and seal the tin with it. This is my contribution to Craftschooling Sunday.

söndag 10 november 2013

JordglobslampaIdag passar jag på att visa min senaste lampa, eller lampor då det blev två till slut. Inspiration till lamporna hittade jag här. När jag hittade inspirationsbilden blev jag eld och lågor och kände att jag bara måste göra en likadan. Jakten på en jordglob på second handbutiker startade genast. Och gav genast resultat också. På första bästa butik möts jag av att personalen diskuterar om det är värt att laga lampan inne i en trasig  jordglob! Jag erbjöd mig att köpa den på stående fot och fick den för 20 kr. Vilket kap! 

Tyvärr visade det sig att jag led av vanföreställningen att alla jordglober består av två halvklot som man lätt tar isär. Mitt klot var helgjutet. Nu är min man så skicklig med sågen att han klöv klotet - något som jag själv aldrig hade lyckas med och jag fattar ännu inte hur han fick det att hållas på plats istället för att rulla runt medan han sågade. 

Klotet sprack lite vid snittet så nederkanten måste döljas. Bollfrans blev lösningen på detta. 
Och när jag väl var i farten tog jag mig an även södra halvklotet. Här blir kartan av förklarliga skäl upp och ner. För att variera mig använde jag frans istället. Så här i efterhand trivs jag bäst med södra halvklotet eftersom dess frans kastar roliga skuggor när lampan är tänd. Jag borde satt fransen på norra istället. Det är kul när man blir överraskad av resultatet av det man gjort på ett positivt sätt.  Detta är min söndagsbild på Fabriken.