.

måndag 30 november 2015

Glögg i miniatyr


Jag har provat på Silk clay för första gången och den var överraskande lättarbetad. Glöggset i miniatyr blev först ut. Glöggkannan fick en tomte på ena sidan och ingenting på den andra.


En ungefärlig storleksjämförelse får du nedan med värmeljuset.


Eller med min hand.


Nu får glöggfikat stå bredvid glöggmuggarna mellan gångerna det används. Jag har dukat fram det när vi har druckit glögg hittills. Vi har hunnit igenom flera sorter, dock inte årets Blossasmak, Earl Gray. Det kommer definitivt bli mer arbete med leran. Jag ska bara fundera ut vilka motiv vi ska forma.


Fototriss: raktTemat för Fototriss är den här gången "rakt". Det var ett av mina önsketeman men när det kom var det första advent och fullt upp med andra bestyr så jag tänkte först inte alls vara med. Men det är klart jag måste vara med i alla fall så det blev till att leta upp några raka bilder i all hast nu när helgen är över. Nu ska jag se vad ni andra har för raka bilder.fredag 27 november 2015

Adventsljusstake av vedträ


Se där, jag hann med ytterligare ett pyssel på temat ljus hos Monthly Makers den här gången, lagom till första advent. Jag brukar varje år göra en egen adventsljusstake. I år är den gjord av ett vedträ som jag borrat hål i. Ser också att det faktiskt passar in på Klockarbarns återbruksutmaning om man kan räkna vedträ som återbrukat. 


Det hade underlättat såååå mycket om jag hade haft en riktigt fet borr med samma diameter som ett kronljus. Då hade det verkligen varit enkelt. Fyra borrningar så skulle det varit klart. Min borr var 14 mm vilket krävde tre borrningar per ljus för att ljusen skulle få plats. Dessutom blev hålen ojämna och det var svårt att borra bredvid ett redan borrat hål. Ljusen satt heller inte bra. Jag blev grymt besviken och det var nära att jag slängde vedträt i öppna spisen. Men så sov jag på saken och plockade sedan fram den gamla trotjänaren limpistolen och limmade dit ljusen. På bilden nedan ser du hur ojämna hålen är. 
För att dölja de grova hålen snodde jag ihop ljusmanschetter av granris och ståltråd. Men jag tycker faktiskt det var bättre utan dem, trots allt. Som ni förstår blir detta en engångsljusstake eftersom limpistolen kloggade igen hålen rätt bra. Det är heller ingen ljusstake man kan slappna av med då den är enormt brandfarlig. Man får liksom tända den, njuta av den och blåsa ut den det ögonblick man slutar titta på den så man inte riskerar att glömma den tänd för då är det nog klippt.


Nu tycker jag du ska surfa in till Hej Regina och se på alla andra ljus-inlägg om du inte redan gjort det.

onsdag 25 november 2015

WashitejpsgranSom ni vet är temat Ljus i Monthly Makers. Månadens värd är Hej Regina. Jag tänkte prova en idé jag sett förra året och velat göra sedan dess. Nu blev det ett ypperligt tillfälle till det när Monthly Makers just inbjuder till att prova något nytt. Dessutom passade det extra bra eftersom vi ska åka utomlands till jul och inte kommer att ha en gran. Nu fick jag en chans att göra en prototyp för att se om det kommer att fungera på vår lilla julafton.Tillvägagångssättet är tämligen enkelt. En ljusslinga, en washitejpsrulle och några kulor. Och en hemgjord stjärna av ståltråd med glitter som limpistolats fast. När jag kopplade in min gran blev det väldigt uppenbart att något saknades. Ljusen lyste inte på ena delen av slingan så det var ju tur att jag provade den innan.


Granen gör sig bättre i en beskuren bild, åtminstone som jag monterat den nu.


Jag har alltid varit lite tveksam till washitejpens hållbarhet och mycket riktigt dröjde det inte länge förrän kulorna började droppa ner som fallfrukt. Om granen ska hålla hela dagen är det säkrast att använda målartejp och sedan, om man vill, dölja den med washitejp. Mina väggar är målade och det är inga problem att få bort målartejpen sedan. När min gran började sloka allt för mycket bättrade jag på den med målartejp och det funkade fint. Jag tvekar i och för sig ändå på att granen håller sig hela julhelgen, men den kommer att hålla bra till vår lilla julafton. Nu ska det bli kul att se vad alla ni andra gjort på temat ljus!

måndag 23 november 2015

Minilampa av vinglasMonthly Makers tema i november är ljus, vilket verkligen behövs den här månaden. När jag surfade runt efter idéer hittade jag här dessa minilampor, en idé som verkade för bra för att vara sann. Så enkelt men så effektfullt. Det tog inte länge att knåpa ihop dem och jag är supernöjd med resultatet. Det är helt enkelt vinglas med ett värmeljus i och en skärm av papper.


Det kan vara lite svårt att få värmeljuset att sitta helt rakt men man borde kunna lägga något i botten, typ häftmassa för att skapa en flatare botten.Jag hade planerat en helt annan sak att göra till Monthly Makers men jag var bara tvungen att göra de här lamporna när jag såg dem. Det får bli två inlägg nu, ett till kommer längre fram.

Det finns en mall till skärmarna i länken ovan, men mina glas var lite större så jag gjorde en egen mall. Jag tog ett vanligt skrivarpapper och virade det runt glaset, vek in kanterna upp till och markerade jag den längd jag ville ha. Sedan klippte jag ut allt och mätte för att få nederdelen lika lång från toppen på alla ställen. Jag fick justera lite i längd när väl skärmen var på plats men några klipp med saxen så var det klart.

lördag 21 november 2015

Värmeljus med washitejp


Ett inte helt nytt pyssel är att washitejpa värmeljus. Inte nytt, som sagt, det är snudd på en klassiker, men det blir verkligen ett fint resultat på några sekunder med washitejpen.torsdag 19 november 2015

Höstmörker


Ja, nu känner man verkligen av att det är mörkare. Jag har tagit fram min stickade lampa som varit i källaren under sommarhalvåret. Det var faktiskt rätt kul att återse den, även om jag hellre ser att den inte behövs. Här är originalinlägget om hur jag stickade den.

måndag 16 november 2015

Glöggmuggar


Jag har börjat använda gamla fina kaffekoppar som glöggmuggar. De glöggmuggar som finns är ofta så julaktiga att de blir trista att använda övrig tid på året. Det är något man helst gömmer undan alla andra månader än december så jag har helt gett upp detta. Gamla kaffekoppar, däremot, kan man ha framme året om och de passar perfekt till glögg eftersom de är rätt små. Dessa är loppisfyndade för att de var så fina men används sällan till kaffe. De får istället återbrukas till julen. Det får vara mitt jultips till Klockarbarns julförberedelser.


söndag 15 november 2015

Fototriss: rostDet är helg och dags för Fototriss igen. Veckans tema är rost. Mina rostiga bilder kommer från en container som sett bättre dagar.lördag 14 november 2015

Fler sparbössegrisar


Det blev inget grismålade på Halloweenfesten. För många barn och för få grisar. Istället fick barnen och deras kompisar måla de som var kvar en annan dag. Vi använde tuschpennor som täcker svart bra.

Den här grisen fick sig dessutom lite självlysande färg på några av prickarna. 


Min andra gris blev en dala-gris. Den första, testgrisen, var en skelettgris som figurerat här tidigare.


Det blev lite olika grisar. Fyraåringen fick så klart också göra en. Hans ser lite "evil" ut med de röda ögonen.torsdag 12 november 2015

Guldljusstakar


Sofia visade så fina ljusstakar i betong att jag var tvungen att se över mina betongstakar som jag aldrig riktigt gillat. Försökte leta  upp ursprungsinlägget med betongljusstakarna men hittar inte det. Kanske visade jag dem aldrig. Då fattar ni att de måste varit riktigt fula. De var i alla fall röda och rosa men det blev liksom inte bra.


Nu har de fått sig en guldig make-over och de blev lite bättre, men det är ändå något med dem som jag inte gillar. Jag trodde det skulle vara kul med prickarna i betongen men det är kanske just dem jag inte gillar. Gjutformen var festisflaskor.


måndag 9 november 2015

Snäckljus /Shell candles


Klockarbarn uppmanar oss att visa julsaker vi gjort varje måndag. Jag vet inte direkt om jag börjat med julsaker men jag gjorde några ljus häromdagen och det är ju lite jul-aktigt.


Jag hade några stora snäckor fick vara formen. Jag försökte smälta stearin i micron men det var helt lönlöst. I vattenbad i en gammal konservburk gick det däremot på nolltid. Som veke tog jag och pillade loss vekar från värmeljus men metallplattan kvar i botten. Det funkade fint. Till sist målade jag kanten av snäckorna med guldfärg.


Och imorgon kommer nästa tema för Monthly Makers - undrar just vad det blir den här månaden. Jag gissar på ett motivtema, snarare än ett materialtema. Men jag hoppas på materialtema.

These lights were made of wax melted into old summer memories. I used a wicks from tealights and painted the edge of the shells golden to add some glamour. More crafts can be seen at Craftschooling Sunday. 

söndag 8 november 2015

Väggmålning klar och smålådor


Så var då målningen klar. Det blev rosa i sovrummet på en vägg. Blev vi nöjda? Ja, mycket! Hela rummet fick sig ett lyft. Tyvärr är rummet lite väl smalt så på ena sidan av sängen får man inte plats med bord eftersom man då inte kan öppna garderobsdörrarna. Istället för nattygsbord tänkte jag mig då lådor som man hänger på väggen.


Dessa lådor i trä har jag pimpat med lite färg och papper. Pappret lyckades jag klippa till så bra att det inte behöver limmas utan sitter som en smäck i passform. Jag behöver inte limma upp pappret, vilket jag från början tänkt. Nu kan jag istället ta bort pappret, borra upp lådorna och sedan lägga tillbaka pappret så att skruvhuvudena inte syns. 


Frågan är bara i vilken formation man ska sätta upp dem? Det finns ju flera sätt. Det lutar åt att det inte blir något av dessa sätt. De får nog hänga lite högre upp från sänggaveln och kanske också lite längre från varandra.