.

fredag 31 januari 2014

Egengjord hudvård


Äntligen blev det av, det som jag tänkt göra så länge.!Nu har jag kavlat upp ärmarna och tagit itu med att koka ihop min egen hudvård. Ska bli spännande att se hur funktionen blir. Hittills är jag nöjd med det jag sett, men det ska ju hålla i längden också.


Min vana trogen att inte kunna göra saker med måtta gjorde att jag provade tre olika recept samtidigt. Först ut var Mormorsglamours mirakelsalva med bivax och olivolja. Superenkla ingredienser men det var svårt att beräkna mängden bivaxplatta i förhållande till olja (vikt? volym?). Jag tror att min kanske hade lite för mycket olja i sig. Jag tror att den här salvan gör susen mot de självsprickor som ibland dyker upp från ingenstans på mina fingrar. Ett gissel som vissa av oss verkar vara behäftade med av någon genetisk nyck och som återkommer från år till år. Olivolja är det enda som verkar bita på dessa så jag har hög tilltro till denna salvas möjligheter.


Näst på tur stod Tant Ninettes Bodybutter med sheasmör, mandelolja och kokosfett. Den här blev mycket härlig i konsistensen och var även den lätt att göra. Även om väntetiden när dekokten skulle svalna innan vispning gjorde att jag glömde den och fick hetta upp på nytt och vänta igen. Härlig fet kräm som jag har tänkt att ha på fötterna när jag sover. En fot-natt-kräm.


Sist ut var läppbalsam, även det från Tant Ninette med bivax, sheasmör och mandelolja. Den här var roligast att göra eftersom det känns som att detta är den jag kommer att ha allra mest nytta av. Praktisk hylsa gör att den nog får följa med som en ständig följeslagare i handväskan.

Nu är jag mycket spänd på att prova mina produkter. En sak jag redan ångrar är varför jag snålade med burkinköpet. Förpackningarna var i särklass det billigaste jag beställde och jag borde definitivt ha köpt fler. Slutprodukten känns mycket lyxigare i fina förpackningar. En annan sak jag halvångrar är att jag lät barnen bestämma den doftolja vi köpte. De valde lime och det är väl inte helt fel, men lime kan lätt få en touch av rengöringsmedel över sig. Detta visste jag men hade liksom glömt det tills limedoften öppnades. Nåja, det kunde varit värre. Möter ni någon som doftar som ett kilo lime blandat med en halv flaska Ajax från topp till tå, så är det jag.

Ni glömmer väl inte att vara med i Utmaningen "I mina händer" på söndag? Det blir tredje söndagen och någon kommenterade att jag gjort minipyssel till båda söndagarna, vilket jag inte tänkt på tidigare. Nu ska jag försöka visa ett något större sak som jag ägnat mig åt. Det blir inget gigantverk, men lite större blir det allt. Vill du vara med visar du något du gjort med dina händer och kopierar titelbilden "I mina händer" till din blogg så är du med. Vi ses på söndag!

onsdag 29 januari 2014

Titta ner


Från att jag tyckte inget hände efter jul verkar allt hända samtidigt. Nu är det Tatjanis fotoutmaning på onsdagar som bjuder på temat "Titta ner". Jag visar en bild som för mig är sommaren. Endast på sommaren har man tid att lättjefullt stå och filosofera men ett glas iste i handen och bara vara och titta ner på sina bara ben och färgglada skor. Det kan aldrig vintern toppa. Mera sommar!

tisdag 28 januari 2014

Ljuslykta av konservburk


Inför alla hjärtans dag tänkte jag visa ett pyssel man snor ihop på nolltid. Ja, lite förberedelser får du göra innan du startar, men sedan går det snabbt. Det är Susanne som utmanar oss att visa pyssel inför Alla hjärtans dag, Pyssla tillsammans kallar hon det. Här kommer mitt!


Du behöver en tom konservburk, en hammare, en spik och en pappersmall. Och en frys och ett värmeljus förstås. Förberedelserna består av att du fyller burken med vatten och fryser in den. 


När väl det är gjort tar du en pappersmall i valfri form och spikar hål runt formen. Sisådärja, så var en ljuslykta född. Isen är till för att burken ska behålla sin ursprungliga form och inte plattas till när man hamrar på den. Min burk blev lite bucklig i alla fall eftersom jag olyckligtvis slog loss lite is vid det första hammarslaget.söndag 26 januari 2014

Bloggutmaning "I mina händer" - andra söndagen


Inledningen av bloggutmaningen "I mina händer" bjöd verkligen på varierad inspiration. Det var flera projekt jag blev nyfiken på att prova på. Jag ser med spänning fram emot att få se vad ni har sysslat med denna vecka! 

Vill du hoppa på bloggutmaningen är det bara att länka via verktyget nedan och lägga upp titelbilden på din blogg. 


Den här gången har jag ägnat mig åt att karva i sudd för att skapa små stämplar. Idén kommer härifrån. Jag använde sudd från Dollarstore för en spottstyver och träknivar. 

fredag 24 januari 2014

Pärlpyssel


Min äldsta dotter har uppfunnit ett eget pyssel som vi provade - egna bokstavspärlor! Hon sandpapprade pärlorna så att bokstäverna, skrivna med permanent penna, fäste. Blev det fel var det bara att sandpappra lite mer.


Jag tycker inte att pärlorna förlorade nämnvärt i glans, vilket man kanske hade kunnat tro. Genom att göra egna bokstavspärlor kunde vi få exakt de bokstäver vi ville och behövde inte anpassa oss efter de som finns i förpackningarna med färdigköpta bokstavspärlor. 
Nu är det kanske upp till mamman att köpa en finare resårsnodd när nu dottern kommit på ett så fiffigt pyssel så att vi kan få till det riktigt stiligt!

På söndag är det dags igen för bloggutmaningen "I mina händer" där du kan visa vad du gjort. Allt är välkommet; fotografi, snickeri, broderi och mycket, mycket mer. Allt som kommer från dina händer går att visas upp. Vad händer i dina händer?

onsdag 22 januari 2014

Tio minuter från mitt hem...


Tio minuter från mitt hem... Det är temat i Tatjanis bloggutmaning idag. Tio minuter från mitt hem är himlen hög och marken låg. Vackert, en dag som denna. Fast utan bil hinner jag knappast hit på tio minuter. Det är nog mer plattan i mattan i nio och en halv minut så är man här.

Jag är ju inte så förtjust i vintern, men måste motvilligt erkänna att den kan vara vacker. Och visst ger den mig ett lugn när man ser mer natur än människor en dag som i helgen, då bilden togs. När det sedan faller ett lätt snöfall med flingor som singlar ner och man tar sig tid att titta på dem, ja, då kan vintern till och med skänka lätta dallringar av lycka.

tisdag 21 januari 2014

DopklänningNär jag städade i källaren häromdagen hittade jag barnens dopklänning. Det var ett roligt projekt att göra! Jag hittade ett enkelt mönster i "Vi föräldrar" eller någon annan föräldratidning, knåpade ihop en klänning och sedan var det bara fritt fram att brodera mönster, vilket var det jag sett fram emot med hela projektet. Vitt på vitt kan vara så fint, tycker jag. Lite extra kul är det ju att man hoppas att den kan användas av nästa generation också, om de vill, förstås.
Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte.

söndag 19 januari 2014

Bloggutmaning "I mina händer" - första söndagen


Idag kör vi igång bloggutmaningen "I mina händer" för att inspirera och visa varandra vad som händer i våra stugor och kammare under den långa raksträckan efter jul. I tio söndagar kör vi och efter det är vårdagjämningen passerad och vi har tagit oss igenom den långa vintern ännu en gång.

Visa vad som händer i dina händer - har du sytt, stickat, sågat, saxat, skissat, skultperat eller skapat i största allmänhet? Själv har jag försökt göra ett par av Anastassia Elias bedårande toarulleminiatyrer


lördag 18 januari 2014

Headsetsladd


Ja, så har nu också jag tillverkat en headsetsladd med pärlor på, som så många andra av er. Kul och enkel att göra (nagelsax, pärlor) men framför allt gör den så att headsetsladden inte trasslar ihop sig när den ligger i väskan eller fickan. En headsetsladd har ju annars en förmåga att trassla till sig så till den milda grad på endast en halv minut att man tycker det vore fysikaliskt omöjligt att åstadkomma sådana knutar på den korta tiden. Men nu har jag bemästrat den, äntligen!

Imorgon drar vi igång bloggutmaningen "I mina händer". Länka till ditt pyssel med text och bild hela dagen imorgon.

torsdag 16 januari 2014

Kroklist


Det första steget i att strukturera tillvaron inför det nya året var "Kom-i-håg-ramen" i köket. Det andra är en kroklist i hallen för skolväskor och hjälmar. Krokar visste jag att jag hade i mina gömmor någonstans och till slut dök de upp. (Steg tre kanske blir att märka upp saker i källarförrådet lite bättre). Krokarna kommer från TGR för 10 kr styck. Än har jag inte haft det perfekta stället för dem förrän nu. 


Hållfastheten kollas av tvååringen.


Japp, det håller. Även materialkännedom och färglära repeteras. 

tisdag 14 januari 2014

En julklapp


Så kan man då visa de julklappar man förfärdigat. En tygpåse med granar. Specialsydd för träningskläder. Hoppas den kommer till användning. Januari är ju månaden då flest gymkort säljs. Kanske kommer tygpåsen till bruk då? Om inte annat kan man ha den som strandväska i sommaren. Jag tycker själv att bakgrundstyget påminner om snöfall en vinterdag och kanske är det inte det man vill ha mitt i sommaren. Nåväl, en julklapp blev det likafullt. Det är nu upp till användaren att bestämma när den ska användas.Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte - det första för mig i år.

lördag 11 januari 2014

Bloggutmaning - I mina händerNää, nu måste det hända något. Januari och februari bjuder ofta på en stiltje utan helgdagar, en oändlig räcka likartade dagar innan vintern rasar ut. En transportsträcka som måste fyllas med något roligt. Jag vill bli inspirerad, jag vill bli överraskad och få skapa-pulsen att slå att börja slå snabbare!

Nu kör vi igång bloggutmaningen "I mina händer". Visa mig vad som händer i era händer! Varje söndag kan du lägga upp det vad som händer i just dina händer. Vi startar om en vecka, den 19 januari och kör till vårdagjämningen. Det blir 10 veckor.

 Visa upp det du pysslar och sysselsätter dig med. Det kan vara allt från stick- och virkning, origami, snickeri, fotografi, knyppling, metallslöjd, fotografi, zentangles du ritat, kläder du sytt, gips du gjutit ...

 Syftet är att inspirera varandra och visa den handkraft och variation som finns i våra stugor så att vi klarar oss fram till vårens ankomst.

 Lägg upp bilden "I mina händer" och en länk till detta inlägg på din blogg så är du med. Jag hoppas vi kan bli flera som inspirerar varandra. Du deltar så ofta eller sällan du vill under dessa tio veckor.

fredag 10 januari 2014

För er som längtar till stenåldern


För er som har en längtan till stenåldern eller någon annan tid kan jag meddela att vi har ett sagogryn! Idag har vi lekt julkalender och Hedenhös.


Utöver sagogrynet passar vår Hedenhös fäll på kökssoffan perfekt in i leken. Fällen är fuskpäls på metervara men den har varit mycket mysig att sitta på i jul. Ger den perfekta rustika julkänslan, särskilt om man sett julkalendern i år.onsdag 8 januari 2014

Skrivtavla


I ett försök att strukturera det nya året och påminna oss om viktiga saker som vi inte får glömma har jag gjort en skrivtavla efter en idé jag hittade här. Den har redan blivit omåttligt populär. Vi skriver små meddelanden ideligen och barnen älskar att ändra i det jag skrivit så att innebörden blir en helt annan. Den här kommer mest troligt att få tillägget "INTE" efter "ses" inom kort.  


söndag 5 januari 2014

Lek-kök


Myrorna är nu för tiden min främsta råmaterial-leverantör. Här är det senaste exemplet. Man shoppar en tv-möbel som man pimpar till lek-kök. Pinterest är tack och lov helt nerlusat med exempel på dessa, till exempel här. För ovanlighetens skull hann jag med att ta en "före"-bild den här gången. Jag hade visserligen i min pysselfrenesi hunnit sandpappra den innan jag kom på att ta en bild, men är ändå nöjd med att jag lyckades få den på pränt innan jag började måla.Köket fick godkänt i lekbarhetstestet av lillebror. Han gillar verkligen det! Ibland kan man som sagt ha användning för sina pyssel. Till diskho använde jag en hundmatskål från Dollarstore och sågade ut ett hål till denna. Jag satte även en list runt kanten för att förhindra att maten ramlade i golvet.