.

fredag 31 maj 2013

Tack för denna tid Nesto BohemKära Nesto Bohem! Nu är det dags att skiljas åt. Våra vägar har länge varit sammanflätade och du har varit ovärderlig, framför allt när det gäller att vagga skrikande spädbarn. Det finns en tid för allt och nu är tiden för avsked inne. Hoppas du kommer att trivas i ditt nya hem.

Japp, så är det. Blev less på den gungstol som jag en dag eftertraktade så hett. Gungstolar är när det kommer till kritan inte särskilt praktiska. De tar lite stor plats och jag gungar inte så ofta i den som jag trodde att jag skulle göra.

tisdag 28 maj 2013

Limmad väska


Idag presenterar jag en limmad handväska. Yngsta dottern kan inte sy med maskin och hade inte tålamod att sy för hand. Limpistol fram - och vips såg en ny väska dagens ljus. Den kanske inte håller så värst länge men jag gillar dess uppsyn. Lite charmigt sned.

Osytt får därmed bli mitt bidrag till Husmorsskolans symöte. 

söndag 26 maj 2013

Till morTill mor på morsdag - en enkel tulpan från rabatten. Härlig känsla med egenodlade tulpaner istället för butiksköpta. Grattis mammma!Fler söndagsbilder finns på Fabriken.

lördag 25 maj 2013

Champagneugglor / Champagne owls


På nyårsdagen skördade jag champagnekorkar som jag nu tillsammans med barnen gjort till ugglor och andra flygfän som nog bara finns i fantasin. Grundtanken var ugglor och inspirationen kom härifrån.

Today I crafted owls made from champagne corks together with my children, inspired by this book.


Jag tänkte också för första gången prova att vara med i Craft Schooling Sunday, ett söndagsprojekt av  Creative Jewish Mom, vars blogg jag ägnat stor del av dagen att surfa runt på. Mycket inspirerande! Därav är inlägget även på engelska. 

My owls take part in Craft Schooling Sunday by Creative Jewish Mom, on whose website I have spent most of today, looking at different projects, getting inspired. 
Kärlek är..


Kärlek är sommar. Kärlek är att änt-lig-en få välkomna sommaren. Då får kan man sitta ute och klippa och limma sugrör istället för att pyssla inne.


torsdag 23 maj 2013

Dagens fynd


Retroörngott - dagens fynd på loppis. Det är verkligen inte ofta jag kommer över en dyrgrip när det gäller retrotyger, men ibland händer det. Eller dyrgrip och dyrgrip, inte mätt i reda pengar. Mer i skönhet. Och den ligger ju som bekant i betraktarens öga. Nu hoppas jag att detta öga ska få skåda fler sköna retrotyger. Hoppas kan man ju..

måndag 20 maj 2013

Får hon aldrig nog?Nej, jag får liksom inte nog av klockor. Ullpärlor och kartong blev det i denna variant. Nästa fråga som infinner sig är "Har hon verkligen framme alla dessa egenproducerade klockor?" Nej, det har jag i ärlighetens namn inte. Jag har fyllt upp så att det finns en klocka i varje rum, men där går min gräns. Och jag misstänker att den är mer klocktillåtande än många andras. Resten byts ut och får vila i källaren med jämna mellanrum.lördag 18 maj 2013

Krona i luffarslöjd


Förr drygt ett år sedan hittade jag en beskrivning på denna söta krona i luffarslöjd hos Gerda-Thyras Galleri som jag skrev ut. Det har dröjt innan jag gjort den och nu när den är gjord och jag ska länka tillbaka är bloggen stängd för oinbjudna. Hedra den som hedras skall - mönstret är Gerda-Thyras och de som kan logga in kan se att hennes är mycket jämnare och mer gediget gjord än min. Särskilt korset på toppen. Jag får räta ut och staga upp min tror jag. Detta är veckans härmapa för mig. Hos Sveaspunkt hittar ni fler.
torsdag 16 maj 2013

På mitt köksbordPå mitt köksbord finns bara gammal skåpmat. Bara porslin köpt second hand. Jag gillar att ha en mix av färger och former och tycker att de mönster man kan hitta överträffar de nya. Min favorit är Asiastska fasaner, den blåvita tallriken. Den fick jag av en vän som separerade från sin sambo och i ilskan gjorde sig av med tallrikar som ursprungligen varit hans. Flera år senare bjuder jag henne på middag och hon gör stora ögon när hon återser fasanerna och än mer förvånad blev hon när hon hörde att det är min vardagstallrik.Här är Engelska trädgårdar, skymd av en tallrik jag fått av min mormor. Det finns bara en kvar av den och jag gillar blomrankan som slingrar sig runt. Ett enda tallrik. Ett stort minne.


En annan goding är detta par som jag tolkar som en påsktallrik - gult i färgen och fisk äter de. Tuppen är också med på ett hörn. Kanske är det bara fantasin som skenar? Gulliga är de i alla fall, lilla tanten och lilla farbrorn.

Fler köksbord finns på Fabriken.

tisdag 14 maj 2013

Retrodockvagn


Hemma hos mina föräldrar hittade jag min gamla Emmaljunga dockvagn från 70-talet. Den är otroligt välgjort och detaljrik, jämfört med dagens varianter. En repa finns i galonklädseln men i övrigt har den stått sig bra och håller än för lek, även rätt hårdför sådan emellanåt. Jag tycker färgen är härlig. Riktigt koboltblå.

lördag 11 maj 2013

Helgen går i bakningens tecken


Helgen har gått i bakets och matens tecken. Härligt att få tid att ägna sig åt kökssysslor. Ibland stressar man bara igenom dem i vardagen.

Just idag är det mosters dag! Den firar vi med minicupcakes av choklad! Grattis!


onsdag 8 maj 2013

Tjälknul

Namnet låter komplicerat och konstigt men bakom det döljer sig en rostbiff som är förvillande enkel att göra. Inget för den stressade då proceduren tar ett dygn, men arbetsinsatsen under dygnet är minimal.

Tag en fryst köttbit och stek i ugn i 12 timmar. (Mät med kött-termometer, 70 grader.)

Koka lag på vatten, socker, salt, peppar, lagerblad och enbär.


Låt köttet ligga i lagen i ca 5 timmar. Skär upp. Ät som rostbiff.

lördag 4 maj 2013

Härmapan


Dags för Sveas härmapa igen! Den här gången är det ljuvliga fågelholkar som jag hittat hos Pastill. Basen i dem är flingpaket som är perfekta att utgå från - lagomt styva och böjbara på samma gång. Pastill har dem som kaninholkar men hos mig har tygfåglarna fått flytta in, även om den mest ser ut som en mönstrad korv som hänger ut ur holken på bilden nedan. 
fredag 3 maj 2013

Jordgubbstårta


Tårtdags! Då var det dags för tårta! De växthusodlade jordgubbarna är ju inte alls samma sak som de svenska, men så här på vårkanten är man svältfödd på färska jordgubbar och det händer varje år att jag kastar mig över de första gubbarna, fast jag vet att jag kommer att bli besviken. Så även denna gång, men av försmak av sommaren bjöd ändå tårtan på. Jag gjorde fyllning i båda lagren av Kesella, grädde, skivade jordgubbar, florsocker och en touch av rivet apelsinskal. Syrligt och sött samtidigt. En favoritfyllning.

onsdag 1 maj 2013

Ledighet!


Ledigt idag! Underbart! Veckan blir så kort när onsdagen är ledig! Idag blir det uteliv i trädgården. Att bara vara. Bara sitta ute.


Hjärtat är gjort av ullpärlor som jag tovat för hand.