.

fredag 30 november 2012

Den första snönDen första snön är ljuvlig. I början var det som ett lätt florsockertäcke som inte ens förmådde tränga igenom trädens grenar. Jag är inte särskilt förtjust i vintern men visst lyser det upp med ett ljust täcke i höstmörkret.

torsdag 29 november 2012

Krympplast


Nu har vi varit framme med krympplasten igen. Denna gång med Svampbob Fyrkant som inspiration. Här är det Patrik som fått stå modell. Dottern tejpade upp originalet mot fönstret och kalkerade över motivet på krympplasten.


Sedan färglades Patrik och krymptes. Så här liten blev han till slut.


Krympplast-tillverkning är beroendeframkallande skriver Helena på Craft and creativity. Jag håller med. Det kommer säkerligen fler krympplastfigurer här.


tisdag 27 november 2012

Nålfiltning


Jag tänkte visa hur man nålfiltar för de av er som inte vet vad detta är. Jag har själv alldeles nyss upptäckt denna förträffliga hobby och är omåttligt fascinerad av den. Det som fascinerar är hur lätt ullen fastnar genom att man trycker nålen genomullen och underlaget. Hullingar på nålen gör att ulltrådarna hakar fast i varandra. Svårare än så är det inte.

Tack vare Tyg och otyg fick jag flera tips om vad man kan tänkas nålfilta på. Jag tog fasta på grytunderlägg och har virkat ett runt grytunderlägg i ull som jag maskintovat. Tyvärr var jag inte så noga med att räkna maskökningen så det blev lite vågigt. Jag tänkte nog att det skulle rätta till sig i tovningen, men här kan man tala om att ett litet fel blev större. Grytunderlägget får nog agera provbit när jag vill prova att nålfilta något nytt.

Nåväl, här har jag börjat med att lägga ut en tuss ull på mitt underlägg. Du måste ha en särskild nålfiltningsnål och ett underlägg av t ex skumgummi så att inte nålen stöter mot hårt underlag. Både ullen och det du ska filta fast i måste vara av ylle. Har du nål, ull, skumgummi och något i ylle är det bara att börja filta.


Sedan sticker man nålen genom ullen och därmed hakar ullen fast i underlaget.


Stick igen och igen och igen för att få den att fästa allt mer. Endast en liten tuss sticker nu ut och återstår att filta fast.


Till slut har man en prick som sitter helt fast. Tycker man att den blivit ojämn på något sätt är det bara att nålfilta fast mer ull på det ställe där det är för lite. 


Färdigt. Enklare och roligare kan det knappast bli. Detta gjorde jag tillsammans med min dotter som tyckte det var roligt, ända tills hon stack sig på nålen och inte ville vara med mer, trots lock och pock. Man kan sammanfatta det hela med att det är barnsligt enkelt och roligt tills man sticker sig. På You Tube kan du se nålfiltning "live", t ex här där det blir fina julgranskulor, säsongsriktigt. Detta är mitt bidrag till Husmorsskolans symöte denna vecka.

söndag 25 november 2012

Ljus i november


Finns det ljus i november? Ja, lite grann finns det. Det gäller att man håller ögonen öppna när det visar sig. "Ljus" är temat i veckans Fototriss.Denna vecka kan man vinna presentkort från Coolstuff.

Trofe


Denna trofé är väl underbar! Den kommer från Rice har jag för mig. Tyvärr är det inte hos mig den finns, utan hos en av mina vänner. Den hade gärna fått flytta in hos mig. Och nu när det lackar mot jul kan man ju passa på att önska...

I det närmaste önskar jag dock er en skön söndag med spännande inspiration från Fabrikens söndagsbilder.

lördag 24 november 2012

November


November - en studie i gråskalan. Idag är inget undantag. Grått, dis och mörkt. I år har det varit mycket rönnbär. Rönngrenarna är fyllda av tunga klasar.


Helgen verkar bli en inne-helg. Efter en kort morgonpromenad känns det skönt att ha dagens utvistelse överstökad. Nu blir det inneaktiviteter med barnen för resten av dagen. Tända eld i öppna spisen, dricka te och kanske, kanske sneglar vi lite på julpyntet i källaren redan idag.

torsdag 22 november 2012

En barndomsdröm


Ända sedan jag var liten har jag drömt om hur sockerkringlor smakar utan att någonsin smakat på en. Kringlan syns flitigt i gamla sagor men sällan i verkliga livet. Därför har den blivit som en fantasikaka för mig och det var först häromdagen som jag kom på att det faktiskt inte är omöjligt att provbaka och äntligen få smaka! Men som alltid när man har en höga förväntningar på något kommer de på skam. Smaken var helt OK, men mindre söta än jag föreställt mig.


Det man inte fick själv ger man sina barn. Nu har mina barn bakat och smakat kringlor och slipper drömma om dem. Alltid en tröst.tisdag 20 november 2012

Katt-täckeÅter ett lapptäcke är färdigt. Detta har nog varit det roligaste av alla.  Hela täcket bygger på katt-tyget jag hittade. Jag klippte ut några katter och "byggde" sedan ett hus till varje katt, gav dem himmel och gräs. Min förhoppning är att barnen kommer att gilla detta och minnas det när de är vuxna. Förmodligen är det väl en icke-existerande idealbild jag fantiserar om. Deras minne för livet blir säkert en fleecepläd köpt på Rusta med ett roligt mönster, på samma sätt som favoritgosedjuret blev GB-glassgubben.


Med detta lämnar jag över till Husmorsskolans symöte där ni kan se vad andra knåpat med. 

söndag 18 november 2012

Burkklocka
Söndagens bild i Fabriken är en klocka som jag gjort med inspiration från härifrån. Urverk och vidare från Claes Ohlsson, burk från orientalisk matvarubutik. Innehållet var mangodryck i pulverform. Som O'boy fast mangosmak. Den pryder nu en hylla i köket och jag gillar verkligen färgerna i den. Lite orolig var jag för att tickandet skulle bli onödigt högt, att burken skulle bli liksom en resonanslåda. Men det blev inget sådant, tack och lov.


lördag 17 november 2012

Marinad

Morgondagens middag blir kyckling. Jag gör marinaden ikväll så blir det en enkel söndagsmiddag som tillåter en slapp söndag.

Lime, ingefära, olja, soja, sweet hot chilisås, vitlök. Nu är det bara kycklingen som ska i.

Bokmonster


Idag har vi gjort bokmonster efter tips från Beas barnslikheter. De blev gulliga och är dessutom praktiska. Du hänger fast ett bokmonster på den sida du är istället för att vika hundöron, som ett bokmärke. Nu är det bara att börja läsa.

torsdag 15 november 2012

Kottboll


Hemma hos en vän bläddrade jag i en inredningsbok - titel tyvärr glömd - och fick syn på det eminenta pysslet kottboll. 


Mycket enkelt. Man tager en styrolitboll och täcker den med något brunt, man limmar t ex på omslagspapper. Sedan greppar man sin limpistol och limmar fast kotte efter kotte. 


Voila! Klart!   


Det mest förvånande var att det gick så många kottar och att bollen blev så tung. En styrolitboll väger ju i princip ingenting, likaså en kotte. Tillsammans blev det dock en hel del.

lördag 10 november 2012

Rörelse


Då var det dags för Fototriss igen. Helgens tema är rörelse.

5 minuter senare.

Ja, nu har jag suttit uppe till midnatt för att kunna lägga ut mitt inlägg och detta måste ha gjort mig helt snurrig. Inser just att jag lagt ut en bild istället för tre. Det blir ju ingen Fototriss. Är dock helt slut av trötthet. Det är utanför min comfort zone att vara vaken så här länge. Ni får strunta i mitt inlägg. Det blev fel helt enkelt. Gonatt.Dagen efter. Ja, då är man igång igen. Skrapat fram två bilder till men tycker inte själv att det håller ihop så värst bra i trissen. Röd tråd kanske blir semester. 

torsdag 8 november 2012

Sovrum


Jag älskar färger! Ju fler desto bättre. Ju skarpare färger desto bättre. Ju mer osannolika blandningar desto bättre.

Men någon måtta får det ju vara. När jag ska sova är det vitt som gäller. Sovrummet går helt i vitt. Lampan är vit. Sängöverkastet är vitt.


 Överkastet är faktiskt en blandning av vitt och off-white. Jag var osäker på om det skulle gå ihop, men jag tycker nog att det gör det. Täcket var kul att sy till en början. Det består av rutor som är olika sinsemellan. En del innehåller en stjärna och andra ränder eller rutor. Vissa är helt och hållet enfärgade.När det började gå upp för mig att täcket på håll skulle se helt vitt ut tappade jag sugen och det blev rätt segt att slutföra det hela. Att jag inte från början insåg att det skulle se helt vitt ut är ju lite udda. Syr man i bara vita tyger blir ju helheten helt vit. För att liva upp det hela lite smög jag in några blekt gröna stjärnor.Tapeten är vit den också, men i skogen av träd sitter två gröna fåglar. Så sovrummet är helt vitt. Förutom lite grönt som fått smyga sig in. Sedan är det ju så att man måste bädda i enbart vita påslakan för att behålla allt det vita. Några påslakan-set har därför fått ta en liten paus på ett tag. Jag trivs förvånansvärt bra i mitt vita sovrum. Det blir en skön kontrast till resten av huset. Nu är jag nyfiken på att se hur alla andras sovrum på Fabriken ser ut.tisdag 6 november 2012

Käpphäst


Jag har sytt med barn. Jag har två mantran när det gäller att sy med barn. Det första är "Det blir inte klart idag" och det andra är "Det blir inte som man tänkt sig". Har man väl trummat in dessa i medvetandet brukar resultatet kunna bli till belåtenhet.


Käpphästen tog flera dagar att göra. Köpa och välja material, designa, klippa, sy, ändra och sy igen. Roligt var att dottern inte gav tappt trots att det tog ett tag. Hon fick rita, klippa, välja material, köpa käpp och tyg. För att knipa ihop hästen kring käppen köpte vi en slangklämma. Lite klurigt att lista ut detta eftersom käpphästbeskrivningarna på nätet var få. Efteråt har jag sett det finns fiffigare sätt att fästa huvudet vid käppen, t ex hos Redoit som har en eminent käppdrake.


Vi valde velour till hela hästen. En kul detalj var att manen lockade sig när vi klippte velouren i smala remsor. Det blir aldrig som man tänkt sig. I detta fall blev det bättre än väntat. Fler handgjorda saker hittar du på Husmorsskolans symöte.

söndag 4 november 2012

Barnteckning


Dagens bild är ett av barnens verk. På dagis hade de experimenterat med stora pappersark och målning med svart vattenfärg och en färg till, här blev det grön. Jag tycker effekten blev otroligt fin och har efter det försökt efterskapa det hela hemma genom att servera A3-papper, svart målarfärg och spela klassisk musik och sedan inväntat underverken, som givetvis lyst med sin frånvaro. Man ska nog vara  förskollärare på heltid för att lyckas med detta. Och då ska man betänka att jag gjorde detta med två barn. De gör det med 18. Hatten av till alla förskollärare! Titta nu in på Fabrikens andra söndagsbilder. 

fredag 2 november 2012

Karosseripanel


Eftersom vårt hus är från 50-talet finns det en hel del detaljer bevarade sedan den tiden. En är karosseripanelen på ytterdörren. Vi hade egentligen behövt byta dörr för att få en som isolerar lite bättre och som är lättare att stänga. Som det är nu måste man dra rejält för att få dörren helt stängd. Men så är den så fin, tycker vi. Det finns säkert många nya dörrar som också är fina, men den här har liksom den rätta känslan. Inte kan vi byta ut den, väl? Nej, det får allt bli kvar ett tag av sentimentala skäl.