.

torsdag 31 december 2015

Gott nytt årSista dagen på 2015 och en summering av året är på sin plats. Denna blogg blir allt mer pysselblogg för jag hittar så mycket roligt hos andra som jag vill prova, för att inte nämna på Pinterest. Jag försöker alltid ange källa till de sidor där jag hittat mina idéer. I början av året blev det bl a ringar av knappar, metallskrotsrobotar, minialtare av makrillburk och ägg med meddelande i.


Längre fram blev det en lägenhet i en stövel, en glödlampa av ståltråd och en vas av en gammal glödlampa samt blomstersiffror. Den roligaste sorten att göra är det man kan göra av återbrukat material. Främst för att man får nytta av något som ändå spelat ut sin roll och dessutom är det billigt material. Ibland blir jag lite orolig för att jag lägger pengar på pyssel och när jag dryftade det med min man tyckte han att det inte var något problem, "så länge jag inte började arbeta med bladguld".


I slutet av året blev det en barrfri gran, jobb med lera och virkning. Min samling träburkar från loppisar växte också. Faktum är att jag nyss hittade hela två burkar till som ännu inte blivit målade så dessa lär återkomma under 2016.

Med detta önskar jag er alla ett Gott Nytt År!

tisdag 29 december 2015

Böcker öppnar nya världar


Det sägs att böcker öppnar nya världar. Den här Nalle Puh-boken lever verkligen upp till det. 


Ett par kvällar framför tv:n med en tapetkniv och färgpennor så blev det en helt ny värld. Det roligaste var att den blåa ballongen i bakgrunden är en originalbild från Nalle Puh-boken.
lördag 26 december 2015

Julkort med tomte


Så här efter julafton vågar man visa en av julklapparna. Till barn som mest uppskattar pengar är det ibland svårt att hitta på ett sätt att paketera detta. I år blev det ett kort som man kan dra ut och då kommer tomten närmare och pengarna trillar ut. Kortet är dubbelvikt, som ett kuvert, med öppen vänstersida och en längsgående skåra bakom snödrivan gör att man kan dra fram tomten.


tisdag 22 december 2015

Fleecegran


Nu är det inte många dagar kvar till jul. Ett sista (?) pyssel blir en fleecegran med påsydda pärlor och stam av silk clay. Om du har lite tid över så här in i det sista kan du ta en vit träkloss som du borrar ett hål i och sticker ner en grillpinne i. Sedan formar en stam av lera och ägnar dig åt något annat ett dygn.


Dagen därpå kan du, om du fortfarande är sysslolös, sy pärlor på lite fleecetyg och sedan sätta upp detta på grillspettet. Nu har du din minigran klar och kan slappna av inför julfirandet. Om du är klar med alla andra "måsten" förstås.

söndag 20 december 2015

Betongljusstakar igen


 I november visade jag mina betongljusstakar som jag var si så där nöjd med. Katarina och Ruth  tyckte jag skulle ge dem en omgång med nagellack. Sagt och gjort. Vi har rätt många nyanser att välja på här hemma och mångfalden gjorde det svårt att slå till. Ingen färg kändes helt rätt.


Efter att ha provat lite olika färger, typ olika röda och rosa nyanser, olika glitterlack osv, på en av ljusstakarna (en som inte visas här), kom jag till slut fram till att det måste vara pastell. De två återstående fick sig olika pastelliga nyanser och jag tycker faktiskt att det blev ett lyft. Tack för tipset till Lekfullt med Katarina och Ruths Hungry Heart!torsdag 17 december 2015

SnöbollslyktaDe flesta av mina alster har jag hittat på nätet och blir så peppad att jag vill se om jag kan göra likadant själv. Den här gången har jag för en gångs skull kommit på det helt själv. Tror jag åtminstone. Det kan ju hända att jag sett liknande på nätet men glömt bort det.


Man tar frigolitkulor, filtnål och lite vit ull. Sedan nålfiltar man fast lite vit ull på kulorna. Snöbollar är normalt sett lite isiga så man behöver inte ta så mycket ull utan det räcker med ett tunt lager. Det gör inget om frigoliten skymtar fram. Det framhäver bara det isiga intrycket. Sedan limmade jag ihop mina kulor med textillim. Det var lite pilligt att få dem att fastna i det läge jag ville. Jag fick ta några åt gången och palla upp dem medan de torkade.


Sedan sätter man ett batteridrivet värmeljus i lyktan och den är klar. På bilderna har jag bara dragit ner en del av en ljusslinga som ljuskälla. Jag hade inte så många kulor och ville heller inte att lyktan skulle ta för stor plats så jag gjorde den lite större än halva lyktan. Så här ser den ut uppifrån. Den står stadigt och det är enkelt att sätta in ljuset. Dessutom kan den stå på mot en vägg utan att ta för mycket plats.måndag 14 december 2015

Monthly Makers: glas


Den här gången är det jag tillsammans med min äldsta dotter som stått för pysslandet. Kvistar, limpistol och glasburkar blev ljuslyktor. Superfina i mörkret. Det här får vara mitt bidrag till Monthly Makers decembertema "glas". Månadens värd är Alicia Sievert. Den här månaden trodde jag inte att jag skulle skrapa ihop något. Jag får tacka dottern och hennes Pinterest-intresse för bidraget. Om jag ska vara helt ärlig har hon stått för idé och det mesta av utförandet. Jag har stått för materialinskaffning och fotografering.


Och så här ser lyktorna ut på dagen. Nedan flankerade av ståltrådsträdet som blivit julpimpat, oklart av vem. Det är onekligen en bonuspoäng med att ha barn. Hemmet ser inte ut som man tror att det gör. Aldrig.


lördag 12 december 2015

Julgran av pinnarHär hittade jag ett roligt och enkelt julpyssel. Klipp av små kvistar och bind ihop dem till en gran. Jag är väldigt förtjust i min nya rosa vägg och använde den som bakgrund. 


Men jag har även vita och gula väggar. Och så min favorit, den gröna som ser så utvattnad och tråkig ut på foto så den fick inte vara med.


Efter någon dag gick jag loss med limpistol och pärlor och klädde min gran.


Efter ytterligare någon dag fick den flytta in i en tom ram som hänger i vardagsrummet. Nu börjar julkänslan infinna sig.


torsdag 10 december 2015

Julkort med julgranskulorIdag visar jag lite hemmagjorda julkort som såg mycket finare ut i mitt huvud än när de väl blev klara. Jag tog några toarullar, klippte dem mindre och tejpade ihop dem. Sedan använde jag dem som tryckmallar för att få kulorna. Ja, resten fattar ni. Klippa och klistra. 

måndag 7 december 2015

Ljuslyktor av tonfiskburkar


Det känns som att många av mina alster denna höst har varit lite eldfängda. Inga saker man lämnar utan uppsikt. Här kommer ett i raden. Det här gillar jag väldigt mycket men har faktiskt inte vågat använda särskilt mycket. Bara kortare stunder när jag själv sitter alldeles bredvid. Jag älskar skenet de ger när de är tända men de är fina även när de inte är tända.Ljuslyktorna är gjorda av urdiskade tonfisk- och musselburkar som jag målad med guldfärg inuti och decouperat tyg på utsidan. Sedan blev det en enkel upphängning av ståltrådsögla. Idén hittade jag här.
Surfa nu in på Klockarbarns återbruksjulpyssel och få fler idéer om återbruk inför jul.lördag 5 december 2015

Hjärtan av restpapper


När jag klädde mina trälådor med papper blev det lite remsor över som jag inte kommit mig för att slänga. Det är en sådan skön känsla när man helt plötsligt vet vad man ska göra av det och kan få användning för något som annars skulle kasserats. Med ett par häftklammer blev det hjärtan som man t ex hade kunnat hänga i granen om man vill det. Eller på dörren, eller lite varstans så här i jultider.

Fototriss: ljus och mörker


Ljus och mörker var ett synnerligen passande tema just nu. Denna vecka är det tävling i Fototriss och man kan vinna priser från Coolstuff.torsdag 3 december 2015

Polkastång


En till lerskapelse av Silk clay. Polkastänger som man kan hänga i granen. Eftersom det inte blir gran i det här huset i år får de stå i lite fejk-snö istället. Ett glas med socker blev fint substitut för snö.